Tok farvel med brannofrene i Bergen: – De var solstråler

HAUKELANDSHALLEN (NRK): Mor og tre døtre døde i den verste brannen i Bergen på 41 år. Mandag samlet familie, venner og medelever seg for å ta farvel.

Malak Hauro (41), Norjan Othman (14), Rouhlat Othman (9), Norjin Othman (7) døde i brannen i Bergen

OMKOM: Malak Hauro (41), Norjan Othman (14), Rouhlat Othman (9), Norjin Othman (7)

Foto: Privat

– Følelsen av fortvilelse, urettferdighet og maktesløshet har rammet oss alle. Det er ekstra tungt når unge mennesker går bort på denne måten. Vit at hele byen føler med dere, sa ordfører Marte Mjøs Persen i starten av samlingen.

– De var solstråler

Den 41 år gamle moren og hennes tre døtre på sju, ni og fjorten år mistet alle livet etter skadene de fikk i den tragiske husbrannen i Ytrebygda bydel i Bergen forrige lørdag.

De omkomne er:

  • Malak Hauro (41)
  • Norjan Othman (14)
  • Rouhlat Othman (9)
  • Norjin Othman (7)
Begravelse for de fire døde etter brannen i Ytrebygda.

BEGRAVES MANDAG: Kistene til mor og de tre døtrene hennes i Haukelandshallen før bønnen og minnestunden startet kl. 10.30.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Flere talere tegner bilde av en helt spesiell og inkluderende familie med mye varme og kjærlighet.

– Jentene var solstråler. De hadde en utstråling og aura som du kunne ta og føle på. De hadde også evnen til å få alle rundt seg til å føle seg vel, sa konstituert rektor ved Aurdalslia skole, Terje Tviberg, i sin tale.

Også flere av 14-åringens medelever på Ytrebygda skole holdt taler.

Har leid håndballhall

Klokken 10.30 mandag samlet rundt 700 mennesker seg til bønn og minnestund for de døde i Haukelandshallen på Nymark i Bergen. Håndballhallen, mest kjent som hjemmebane for eliteserielaget Tertnes, er valgt fordi ingen av moskéene i Bergen er store nok til å romme det store antallet mennesker som er ventet.

I tillegg til mange sørgende i familien, venner, folk fra nærmiljøet og det muslimske miljøet, kom det svært mange skoleelever til bønnen.

Bønn for de omkomne etter brannen i Ytrebygda

BØNN FOR DE OMKOMNE: De fremmøtte i Haukelandshallen reiste seg til stille bønn for hver av de fire omkomne.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

De tre døde jentene var elever ved Aurdalslia barneskole og Ytrebygda ungdomsskole og alle elevene der som vil fikk fri til å dra i seremonien.

I Haukelandshallen var det bønn for de døde, ledet av en imam, samt taler og hilsener. Kistene til de døde var dekket med brudeslør etter ønske fra den etterlatte faren.

Etterpå ble kistene kjørt til Loddefjord, hvor de omkomne blir begravet etter muslimsk tradisjon. Deretter blir det ny samling i Haukelandshallen for familie og venner.

Begravelse av brannofrene i Ytrebygda på gravplass i Loddefjord

BEGRAVES I LODDEFJORD: De fire kistene ble etter markeringen i Haukelandshallen fraktet til den muslimske gravplassen i Loddefjord.

Foto: Christian Lura / NRK

Ble hentet ut av røykdykkere

Det var kl. 06.29 lørdag 4. januar at politiet fikk den første meldingen om brann og kraftig røykutvikling i en tomannsbolig i Skranevegen på Søreide i Ytrebygda bydel. Store mannskaper fra brannvesenet rykket ut til stedet.

To personer, far og sønn (18), kom seg ut av huset på egen hånd. Fire andre, mor (41) og tre døtre (7, 9 og 14), måtte hentes ut av røykdykkere. De var bevisstløse og det ble iverksatt livreddende førstehjelp på stedet, før de ble fraktet til Haukeland universitetssykehus for videre behandling.

Tilstanden for de fire ble da beskrevet som kritisk.

Bbrann i Ytrebygda i Bergen

BRANNÅRSAK UKJENT: Politiet har konkludert med hvor i huset brannen startet, men årsaken er foreløpig ikke kjent. Kripos har bistått i arbeidet.

Foto: VALENTINA BAISOTTI / NRK

Verste brann i Bergen på 41 år

Sent samme kveld døde den ni år gamle jenten av skadene hun fikk i brannen. Natt til tirsdag døde også mor og den fjorten år gamle datteren hennes.

Tirsdag ettermiddag krevde brannen sitt fjerde menneskeliv, da også den sju år gamle jenten døde. Brannen i Ytrebygda er med det den mest alvorlige brannen i Bergen siden 1979.

Tragedien har gjort voldsomt inntrykk på hele Bergen, ikke minst i det muslimske miljøet, Ytrebygda bydel og de to berørte skolene, hvor det ble holdt minnestund flere dager på rad tidligere denne uken.

Flagges på halv stang ved Aurdalslia skole i Ytrebygda

FLAGGET PÅ HALV STANG: Både Aurdalslia skole (bildet) og Ytrebygda skole har flagget på halv stang og hatt minnestunder etter branntragedien.

Foto: Silje Thalberg / NRK

Kom fra Syria i 2017

Familien er opprinnelig fra Syria og kom til Bergen i 2017. Den yngste sønnen (15) var ikke hjemme da det begynte å brenne.

– Dette er en stor tragedie som rammer hele vårt bysamfunn, sa helsebyråden i Bergen, Beate Husa, tirsdag.

Gjennom talspersoner og familiemedlemmer har faren og de to sønnene gitt uttrykk for stor takknemlighet overfor alle som har hjulpet og støttet dem i den vanskelige tiden.

– Stor takk til alle som bryr seg. Det hjelper mye, sa den avdøde 41-åringens bror, Dijwar Huro, til NRK tirsdag.

Før bønnen i Haukelandshallen mandag uttrykte en talsperson for familien også stor takk til innsamlingsaksjonen til de etterlatte på Spleis som ble startet av elever på Ytrebygda skole. I skrivende stund er det kommet inn over 1,1 millioner kroner fra over 4700 givere.

Minnemarkering for Ytrebygda-ofre ved den blå steinen i Bergen

TENTE LYS FOR OFRENE: Tragedien har gått sterkt inn på hele Bergen og spesielt det muslimske miljøet i byen. Her fra minnemarkering ved Den blå steinen i Bergen sentrum i forrige uke.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Kripos bistår i etterforskningen

Politiet i Bergen har fått bistand av Kripos i etterforskningen av brannen. Undersøkelsene på stedet er ferdig, men politiet har så langt ikke offentliggjort noe konklusjon. Derimot er det kjent at politiet tror brannen startet i husets andre etasje, hvor far og 18-åringen oppholdt seg.

Alle de fire omkomne oppholdt seg i tredje etasje.

Far og sønn skal ha prøvd å ta seg opp i tredje for å redde de andre, men skal ha blitt forhindret av en gipsplate som falt ned fra taket.

Det skal ikke være mistanke om at brannen skyldes noe kriminelt.