Hopp til innhold

Flere fanget i Sinaiørkenen

Mandag kveld kom Hiwet (19) hjem til moren i Bergen, etter å ha vært fanget i Sinaiørkenen i fem måneder. Men flere med bånd til Norge sitter fremdeles som gissel.

Meron Estifanos og Sinai

FLERE FANGET I ØRKENEN: Ifølge den svensk-eritreiske journalisten Meron Estifanos sitter over 1 000 personer fanget i Sinaiørkenen. 30 av disse skal være fra Norge.

Hiwet

SLUPPET FRI: Hiwet Kalaab Wlede-Mariiam (til høyre) ble sluppet fri etter at kidnapperne ble betalt 200 000 kroner i løsepenger. Andre er ikke like heldige.

Foto: NRK

Gjensyn mellom Hiwet og mora

ENDELIG: Hiwet og mamma Letensia er gjenforent etter seks år fra hverandre.

Foto: NRK
Minst én eritreisk familie i Bergen har en datter som nå sitter fanget som gissel i Sinaiørkenen.

– Det er en ung kvinne, som har familien sin i Bergen. Planen var at hun skulle komme til Norge, sier den svensk-eritreiske journalisten Meron Estifanos.

Mandag kveld kom 19 år gamle Hiwet Kalaab Wlede-Mariiam til Bergen . Den unge kvinnen hadde da vært holdt som gissel i Sinaiørkenen i fem måneder etter at hun flyktet fra Eritrea. Hun er en av få heldige som slipper levende fri fra kidnapperne.

Tør ikke stå frem

Gisseltakerne i Sinaiørkenen krever løsepenger for jenta som nå sitter fanget, men familien i Bergen tør ikke stå frem eller si ifra til utenriksdepartementet.

– Familien ville først stille opp, men så våget de ikke. Det er skremmende. Folk er veldig redde. Vi kommer fra et diktatur i Eritrea, hvor man ikke kan si noe som helst, sier Estifanos.

Familiemedlemmer i Eritrea kan bli straffet dersom andre i familien gjør noe galt i regimets øyne, selv om de ikke lenger bor i landet. Derfor er mange eritreere redd for familiemedlemmer som er igjen i hjemlandet.

Grusom tortur

Ifølge journalisten sitter over 1000 personer fra forskjellige deler av verden fanget i ørkenen i dag.

Forholdene er umenneskelige for gislene der de sitter lenket sammen med 5-6 andre. De får nesten ingen mat, og blir torturert 18-20 timer hver dag.

– Det starter tidlig på morgenen ved at gisseltakerne heller kaldt vann på dem, og deretter setter strøm på lenken. De heller smeltet plast på dem. De får ikke legge seg å sove - de må sove stående i måneder, forteller Estifanos.

Gisseltakerne ringer ofte opp familiemedlemmer når gislene blir torturert, slik at de får høre skrikene deres når gisseltakerne ber om penger.

– Folk bryr seg ikke

Ifølge Estifanos skal 30 personer med bånd til Norge være i samme situasjon som familien i Bergen.

Den svensk-eritreiske journalisten mener at publikum ikke kjenner til alle som holdes fanget i ørkenen fordi folk ikke bryr seg.

– Folk er ikke interessert. Vi er eritreere og ikke norske. Da en norsk kvinne ble kidnappet i Sinai var det stor medieinteresse. Men dette har pågått siden 2006, og det tok mange år før noen ble interessert i saken, sier hun.

Håper at familiene vil snakke

Estifanos ønsker at flere med kidnappede familiemedlemmer tør å stå frem.

– Jeg håper at flere snakker med media, anmelder hendelsene og kontakter UD for å forklare situasjonen, sier hun.