Hopp til innhold

Flere Bauer-skoler under lupen

Konkursen ved John Bauer Oslo kan få konsekvenser også for skoler i Bergen, Stavanger og Trondheim.

John Bauer-gymnasets fasade
Foto: Inger Lise Uhnger / NRK

Bostyrer Bjørn Køhler Thommessen sier han vil se på pengetransaksjoner som ledelsen ved skolene tilknyttet John Bauer-nettverket, har utført.

LES OGSÅ: Har Bauer-alternativ klart

Bakgrunnen er en rekke millionkrav mot eierne av skolene.

- Både i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har det vært en del likelydende påstander. Hvorvidt disse er riktige, vet jeg ikke. Men det er naturlig å ta kontakt med bostyrere og andre personer som har vært involvert i de ulike selskapene, sier Thommessen.

Ser etter mønster

Fredag 18. juli ble John Bauer Oslo AS slått konkurs av eierne etter at Utdanningsdirektoratet krevde tilbakebetaling av statsstøtte på til sammen fire millioner kroner.

Nå viser det seg at konkursen kan få konsekvenser for John Bauer Bergen, Nidaros Privatistgymnas i Trondheim og Scandinavian School of Management i Stavanger.

- Vi har fått mange henvendelser og opplysninger vedrørende det såkalte John Bauer-systemet. Vi vil selvsagt se om det finnes et mønster i disse kravene, sier Thommessen.

LES OGSÅ: Sju Bauer-elever uten plass

Flere rettssaker i vente

I Trondheim hevder de tidlegere eierne av Nidaros privatistgymnas, Jostein og Jan Martin Iversen, at de ikke har fått betalt mer enn halvparten av salgssummen, som etter det NRK erfarer skal ligge på rundt syv millioner kroner.

- Vi har gitt dem gode betalingsvilkår og strukket oss langt, men likevel har de ikke greid å betale. Vi kommer til å forfølge dette rettslig, sier brødrene.

LES OGSÅ: Sikra seg ulovleg aksjeutbytte

I Stavanger stevnet rektor Geir Sandgren i vinter eierne for retten etter at han ikke fikk utbetalt lønn. Sandgren vant saken og ble tilkjent 1,27 millioner i erstatning. Saken er anket av skolens eiere.

Men under rettssaken kom det frem at daglig leder og styreleder Kåre Syltebø har inngått flere tvilsomme avtaler med skolens eierselskaper, hvor Syltebø også er medeier og styremedlem.

Sandgren har derfor stevnet Syltebø for flere forhold. Denne saken skal opp i Stavanger tingrett i august.

Krav på åtte millioner

I tillegg har John Bauer Bergen fremdeles hengende over seg et tilbakebetalingskrav på 3,3 millioner. Til sammen dreier kravene seg altså om nesten åtte millioner kroner.

NRK prøvde i går å nå ledelsen, styret og eierne ved skolene, men verken Kåre Syltebø, Bård Tronvoll og Sigve Austheim har villa kommentere saka.

Advokat Bjørn Køhler Thommessen sier han knapt har opplevd en liknende strøm av henvendelser etter en konkurs, som det han nå opplever fra kreditorer, elever, foreldre og ansatte etter konkursen i Oslo.

- Selv for en som er vant til å jobbe med konkurser er det overveldende. Jeg overdriver ikke hvis jeg sier det har vært hundrevis av telefonsamtaler.

Sigve Austheim, styreleder ved John Bauer-gymnasene

TAUS: Sigve Austheim, styreleder ved John Bauer-gymnasene.

Foto: Georgsen, Tone / Aftenposten