Fisketorget stenger i dag

Torghandlerne stenger bodene sine i dag som en protestaksjon mot kommunen.

Fisketorget bod tom
Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

Torghandlerne mener Bergen kommune ikke legger forholdene godt nok til rette for dem, sier torghandler Lasse Sørensen.

Derfor blir det ikke fisk å få kjøpt i dag på Torget.

- Kan ikke drive torg som på 50-tallet

- Vi håper å oppnå at byens befolkning samt politikerne nå innser at det er ikke mulig å drive torg med den hygieniske standarden som de hadde på 50-tallet. Vi gjør så godt vi kan under de forhold vi har muligheter til, sier streikende torghandler Tom Rørnes. 

Spesiell dag på Torget

3 torghandlere
Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

Det er en spesiell dag på Fisketorget i dag med minst like mange turister som vanlig. Mange av dem var svært skuffet over at Fisketorget ikke er åpent.

Striden mellom fiskehandlere og Bergen kommune har pågått siden 1980-tallet. Torghandlere vil ha faste installasjoner med permanent frysedisk mens kommunen ikke har gjort noe.

Fisketorget slik vi ser det i dag ligner mye på slik det var på 50-tallet, mens nye krav fra Mattilsynet tilsier helt andre og mer moderne forhold.

Nye krav til hygiene og kjøling

Mattilsynet har i det siste gitt refs til torghandlerne får at maten i bodene ikke har holdt riktig temperatur i sommervarmen. I tillegg har både turister og kommunen klaget på avfall som flyter på Torget . Fiskehandlerne vil ha bedre forhold for kjøling av fisken, og de krever også mer langsiktige leieavtaler med Bergen kommune.

Kummene forsvinner i en uke

De store fiskekummene av stein blir tatt vekk fordi de skal til rensing i dag. Dette har blitt en attraksjon for turister og andre å se på de store kummene som blir fraktet vekk på lastebiler.

Tirsdag kommer fiskehandlerne tilbake, men kummene blir vekke resten av uken.