Hopp til innhold

Fireåringene får svømmetrening i sjøen: – Dette gjør dem trygge resten av livet

OS (NRK): I fjor omkom nesten like mange i drukningsulykker som i trafikken. Søre Øyane barnehage gir barna svømmeopplæring i det fri. – Helt fantastisk, sier Redningsselskapet.

Svømmetrening Søre Øyane barnehage

– LÆRER FORT: Daglig leder i Søre Øyane naturbarnehage, Kjersti Ellingsen, sier barna som har svømmetrening i sjøen lærer fort.

Foto: Aurora Berg / NRK

– Svaberg er glatte og det er forskjell på flo og fjære. Det må barna lære, sier Endre Ytreland.

Lederen i Redningsselskapet region vest hyller Søre Øyane naturbarnehage i Os utenfor Bergen.

Der bestemte de ansatte seg nemlig nylig for å gjøre barnehagen til den første i landet som gir barna svømmetrening i sjøen.

– Vi har sjø rundt oss på alle kanter. Derfor er det viktig å lære barna å håndtere ulike situasjoner som kan oppstå ved sjøen, sier Kjersti Ellingsen, daglig leder i barnehagen.

Regionsleder i Redningsselskapet region vest, Endre Ytreland

– VIKTIG: Leder i Redningsselskapet region vest, Endre Ytreland, sier det er viktig at barn lærer seg å håndtere svømming i sjø fra ung alder.

Foto: Aurora Berg / NRK

Lærer fra ung alder

Jevnlig tar de ansatte barna med til sjøkanten i nærheten av barnehagen.

NRK er med på en «trening». I vannkanten står fem barn og plasker i saltvannet. Bortsett fra dét, er det lite som minner om en vanlig tur på stranden.

Barna er iført våtdrakter og hjelm, som skal sikre dem når de øver på å mestre sjøens utfordringer.

To av elleve ansatte med kompetanse på livredning i sjø er alltid til stede.

– Det som skjer her er helt fantastisk. De fleste drukningsulykker skjer fra land. Barn må lære å komme seg opp fra vannet på egen hånd, sier Ytreland i Redningsselskapet.

Svømmetrening Søre Øyane barnehage

PLASK: Seks barn av gangen får opplæring i sjøen ved Søre Øyane utenfor Bergen.

Foto: Aurora Berg / NRK

– Gå tur i sjøen!

I fjor omkom nesten like mange i drukningsulykker som i trafikken, viste tall fra Redningsselskapet tidligere i sommer. Bedre svømmeundervisning ble av brann- og redningstjenesten pekt på som det fremste tiltaket for å forebygge drukningsulykker.

– Det er veldig bra å starte allerede i den alderen her. Det er klart at det gjør dem trygge resten av livet, sier Ytreland.

Ellingsen i barnehagen sier de kaller tiltaket for å «gå tur i sjøen». Læringen starter på land og beveger seg gradvis utover mot dypet etter hvert som barna lærer seg å mestre sjøvannet.

– Det handler om å bruke sjøen som en naturopplevelse. I starten kjenner de på at de blir våte, at vannet trenger gjennom drakten og at vesten styrer kroppen deres. Deretter flytter vi oss gradvis utover, sier hun.

Daglig leder i Søre Øyane naturbarnehage, Kjersti Ellingsen

VIL HA MED FLERE: Daglig leder i Søre Øyane naturbarnehage, Kjersti Ellingsen, sier hun vil ha flere barnehager med på laget.

Foto: Aurora Berg / NRK

Flere melder seg på

Etter at Søre Øyane startet opp med denne typen svømmetrening, har to andre barnehager i nærheten hengt seg på. En på Os og en på Sotra. Også i Vindafjord vurderer kommunen å flytte svømmeopplæringen ut.

Ellingsen håper flere barnehager tar utfordringen og hopper uti. Hun peker på at millioner til svømmeopplæring som kunne vært søkt om, står ubrukte.

– Man må tørre å tenke nytt og si ja til bevilgning til slike aktiviteter, sier barnehagesjefen.