Filmet UFO på nordlys-himmelen

Det skulle bli en nordlys-film, men fotograf Terje Nesthus også festet en UFO til film. Knut Jørgen Røed Ødegaard vet ikke hva det er.

– Jeg stod på Voss med kjæresten og et par venner når vi lagde denne timelapsen, men jeg la ikke merke til objektet før etter at jeg satt sammen de 250 bildene til en video, sier Terje Nesthus.

Nesthus har analysert sine egne bilder og har utelukket mange av de kjente flyvende objektene.

– Det kan ikke være en vanlig satellitt eller en geostasjonær satellitt og ikke et fly. Jeg vet ikke helt. Men noe er det!

Ødegaard: – Det er en UFO

Lyset var over Voss i mer enn 23 minutter. Så lenge tror ikke Nesthus at satellittene kan ses fra et punkt på våre breddegrader. Nå spør han folk på nett om de har forslag til hva det kan være.

Astrofysiker Knut-Jørgen Røed Ødegaard har studert videoen grundig. Han slår fast at det er en UFO.

– Det er faktisk ikke så godt å si hva dette er. Per definisjon er det en UFO – et uidentifisert flygende objekt, men det betyr ikke at det er små grønne menn på besøk fra andre sivilisasjoner, sier han til NRK.no.

Sjelden observasjon

Det må være et objekt som er utenfor atmosfæren for å lyse så mye på dette tidspunktet, forklarer Ødegaard.

Selv om fotografen ikke selv tror lyset er en satellitt, kan en mulig forklaring være en såkalt LEO-satellitt (Low Earth orbit), som beveger seg i bane utenfor atmosfæren.

– Det beveger seg saktere enn en vanlig satellitt og er høyere oppe. Det kan være snakk om en satellitt veldig høyt oppe, en rakett eller en asteroide, men en asteroide burde det vært andre observasjoner på også, sier Ødegaard.

– Sjansen for at det er liv i rommet er stor, men universet er så stort at sjansen for at de finner veien hit er veldig liten, mener astrofysikeren.