Fikk kongekrabbe i garnet

Ingen har tidligere sett kongekrabbe så langt sør i Norge som Bergen.

Eva Farestveit, fisker Trond Sangolt og Inge Roset
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fisker Trond Sangolt fikk seg en stor overraskelse da han tirsdag fant en kongekrabbe i garnet sitt utenfor Skogsvåg på Sotra.

Krabben fisket han på rundt 200 meters dyp og Havforskningsinstituttet har bekreftet at dette virkelig er en kongekrabbe, skriver Fiskeridirektoratet på sine nettsider.

Akkurat det var Sangolt sikker på, han visste godt forskjellen på kongekrabben og trollkrabbe som er mer vanlig på Vestlandet.

Kongekrabbe
Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

Kan være satt ut

Regiondirektør Hans Haddal i Fiskeridirektoratet Region Vest ser alvorlig på at kongekrabben er fisket i Bergen. Han ønsker nå å gjennomføre et prøvefiske rundt der krabben ble fanget.

- Dersom kongekrabbe bevisst er satt ut er det alvorlig naturkriminalitet. Vi oppfordrer alle som kan ha informasjon om hvordan krabben kan ha havnet i sjøen om å ta kontakt med Fiskeridirektoratet Region Vest. Det vil gjøre oss bedre i stand til å gjøre fiskeinnsatsen mer målrettet og å vurdere andre tiltak, sier Haddal.

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet Jan Sundet, sier til NRK at det var en hunnkrabbe som ble tatt i garnet på Sotra.

- Det er svært oppsiktsvekkende i forhold til det vi kjenner til om kongekrabbe i norsk sone ellers. Og dette er definitivt det sørligste punktet hvor den er observert, sier han.

- Vi er ikke glade for dette

Forskerne er redd for at kongekrabben skal påvirke økosystemet slik at artsmangfoldet blir endret. Og de er ikke glade for at denne arten inntar stadig nye havområder.

- Dette var én krabbe, men vi må anta at det er flere her. Om ikke måtte denne fiskeren ha hatt veldig flaks, sier Sundet.

Se Ut i naturen om kongekrabbe

Se bildene av kongekrabben

Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet oppfordrer alle om å være oppmerksomme på hvilke krabbe de får i fangstene sine.

Ved mistanke om kongekrabbe kan du ta kontakt med Havforskingsinstituttet eller Fiskeridirektoratet.

Kongekrabbe

Denne kongekrabben ble tatt i garn utenfor Sotra . Det er første gang det er oppdaget kongekrabbe så langt sør.

Foto: Siri Kleiven Strøm