Hopp til innhold

Fikk betalt av eks-politimann

I avhør som ble avspilt i Bergen tingrett i dag, forklarte en av de fornærmede i overgrepssaken at han fikk betaling av eks-politimannen Johan Martin Vie.

Bergen tingrett
Foto: Anette Berentsen / NRK

I Bergen tingrett ble det i dag vist video-avhør av en av de fornærmede i saken mot eks-politmannen Johan Martin Vie. Gutten var 15 år på det tidspunktet han møtte den tiltalte.

Han forklarte i avhøret at han hadde møtt Vie mellom fem og ti ganger vinteren 2008, og at han hadde fått betaling for disse møtene.

– Hvor mye fikk du?

– 200 kroner, noen ganger litt mer.

– Var det avtalt på forhånd?

– Ja.

Gutten forklarte også at den tiltalte eks-politimannen tok bilder av ham da de møttes.

– Spurte han om lov til å ta bilder?

– Nei.

– Sa han hva han skulle bruke dem til?

– Nei.

Har innrømmet deler av forholdet

Den tiltalte har innrømmet straffskyld for å hatt seksuell omgang med den 15-årige gutten, men erklærte seg ikke skyldig i tiltalepunktet som omhandlet betaling for disse møtene.

I sin forklaring for retten forrige uke, innrømmet den tiltalte imidlertid å ha kjøpt kontantkort og betalt for et medlemsskap på en internettside for gutten.

Fikk kartonger med sigaretter

Neste vitne var over 16 år da møtene med den tiltalte fant sted på guttens hjemsted, og var dermed over den seksuelle lavalder.

I henhold til straffelovens paragraf 203 er det imidlertid «straffbart å skaffe seg eller andre seksuell omgang eller handling med personer under 18 år ved å yte eller avtale vederlag». I betaling hevder den fornærmede at han fikk fem kartonger med sigaretter for tre møter og at dette var avtalt på forhånd.

Den tiltalte eks-politimannen tok også bilder av denne gutten.

Den tiltalte innrømmet i retten i forrige uke at han hadde hatt med sigaretter til gutten, men innrømmer ikke straffskyld for dette punktet i tiltalen.

Møtene med de to guttene fant sted etter at den tiltalte hadde sluppet ut fra varetekt, og mens han fremdeles var under etterforskning. Politiet sporet opp guttene ved hjelp av den tiltaltes mobiltelefonlogg.

Gutt fra Bergen avslørte eks-politimannen

Martin Krossnes fra Bergen var 15 år da han avtalte å møte det han trodde var en gutt på hans egen alder. I retten i dag forklarte han at han chattet på nettstedet Sol.no, da han fikk kontakt med den tiltalte. I chatten hadde de snakket om politikk, og etter et par telefonsamtaler ble de etterhvert enige om å møtes på Bryggen i Bergen.

Da Krossnes møtte opp traff han ikke en gutt på sin egen alder, men en voksen mann.

– Jeg syntes det var veldig ubehagelig, fordi han var så mye eldre enn meg. Jeg var bare 15 år og følte meg utrygg.

Krossnes ringte politiet, som senere pågrep den tiltalte på Rosenkrantz hotell.

Nå advarer han andre mot å møte folk i virkeligheten, som de møter på chatter på nettet.

– Man kan aldri være trygg på hvem det er man møter.