– Farten var så stor at det måtte gå galt

Over høyttaleranlegget fikk passasjerene beskjed om å holde seg fast. Så braste fergen inn i lastebåten.

Selbjørnfjord Falkås

STORE SKADER: Sandskøyten «Falkås» tok inn vann etter at fergen braste inn i den ved kai.

Foto: Ole Johannes Støle / Tysnesingen.no

– Først hørte jeg et par korte støt i fløyten. Så hang de på fløyten. Da skjønte jeg at det var noe galt, forteller Magnar Drange.

Fra kontorvinduet sitt har han utsikt til fergekaien på Våge, der fergen «Selbjørnsfjord» litt etter klokken 12 onsdag braste inn i lastebåten «Falkås», som er 49 meter lang og var lastet med sand.

– Jeg så at farten til fergen var så stor at det måtte gå galt, for det var for sent å svinge og komme seg rundt kaien der lastebåten lå. Men når det først skjedde, synes jeg det var en bra vurdering av kapteinen å kjøre inn i sandskøyten. Hadde han kjørt inn i kaien i stedet for, er jeg sikker på at det ville gått langt verre, sier Drange.

Selbjørnfjord og Falkås

TRODDE KAIEN SKULLE RYKE: – Sandskøyten flyttet seg rimelig langt, og jeg var sikker på at den skulle røske med seg det som var på kaien, sier øyenvitnet Magnar Drange.

Foto: Ole Johannes Støle / Tysnesingen.no

– Fikk beskjed om å holde seg fast

Lokalavisen Tysnesingen skriver at fergepassasjerene over høyttaleranlegget fikk beskjed om å holde seg fast og forberede seg på at de ville kollidere.

– Sandskøyten flyttet seg rimelig langt, og jeg var sikker på at den skulle røske med seg det som var på kaien, sier Drange.

Kollisjonen skal skyldes tekniske problemer med en motor på fergen. Lensmannen er på stedet og undersøker saken, og fergesambandet mellom Halhjem og Våge er innstilt inntil videre.

– Det gjøres diverse feilsøk, motormessig og elektrisk, sier politiets operasjonsleder Frode Kolltveit.

Falkås

STORE SKADER: Kollisjonen gikk hardest utover lastebåten. Fergen kom nærmest uskadd fra sammenstøtet.

Foto: Ole Johannes Støle / Tysnesingen.no

Tok inn vann

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 12.12. Brannvesenet rykket også ut.

– Det var fem personer om bord i «Falkås». Det er den det har gått hardest utover. Den tok inn litt vann i starten, men det er stoppet nå. Det er også kommet noen skader på betongfundamentet på kaien, sier Kolltveit.

Fergen kom seg inn til fergekaien etter kollisjonen, slik at passasjerene kom seg i land. Det er ikke meldt om personskader etter sammenstøtet.

Politiet har rutinemessig varslet Sjøfartsdirektoratet om hendelsen.