Hopp til innhold

Ferdig sykkelvei på Minde får endelig åpne

Sykkelveien ved Minde Allé har vært planlagt siden 2011. Veien har sett ferdig ut siden i sommer. Men et avstengt strekk på noen meter har hindret åpningen. Nå lover Vegvesenet åpning om to uker.

Minde allé

LYSREGULERING: Sykkelveien skal reguleres med et signallys. Lyset har signalisert stengt vei siden i sommer.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

En helhetlig sykkelvei fra Fjøsanger via Solheimsviken og Danmarksplass til Bergen sentrum ble planlagt som en del av sykkelstrategien for Bergen 2010–2019.

Sykkelstien har sett ferdigstilt ut siden i sommer, bortsett fra en avstengt strekning på noen hundre meter ved Minde Allé.

Mange har slitt med å forstå at en vei som tilsynelatende er helt klar, ikke kan tas i bruk. Nå lover Vegvesenet åpning om to uker.

– Vi forventer åpning i slutten av uke 42, forteller prosjektleder i Statens vegvesen, Beate Eide Riisnæs til NRK.

Ventet på godkjenning

Strekningen som har vært avstengt går i jernbanesporet, som strekker seg langs Kanalveien. Jernbaneanlegget skal legges ned i 2019, men har likevel satt en stopper for åpningen av den nye sykkelveien.

Grunnen til at strekningen ikke er åpnet er ifølge Riisnæs at kryssing av spor forutsetter godkjenning av Bane NOR.

– Statens vegvesen fikk godkjenning av Jernbanetilsynet i slutten av august. Nå gjenstår bare små justeringer før en siste godkjenning av Bane NOR.

Sykkelvei

STENGT: Sykkelveien ble åpnet i en kort periode i sommer, før den stengte igjen. Nå lover vegvesenet åpning om to uker.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Hun sier at disse justeringene vil bli implementert i løpet av kommende uke. Det innebærer å etablere vekselblink og akustiske signaler, og noe skilting som vil bli montert neste uke.

– Det er en komplisert løsning med planovergang, det krever ekstra sikkerhetstiltak.

Skal bygge bybane på strekningen

Bybanen som nå bygges mot Fyllingsdalen skal etter planen kjøre gjennom Kanalveien og til enden av Solheimsvannet.

Det skal også bygges en holdeplass i Kanalveien, noe som betyr at det bygges tett opptil den nye sykkelveien.

Ifølge Riisnæs vil ikke byggingen føre til at sykkelveien stenges igjen.

– Vi jobber med faseplaner opp mot Bane NOR for å sikre at vi har sykkelveien åpen i hele byggefasen. Det er veldig viktig for oss.

Bybanen i Bergen

STOPPER IKKE VEIEN: Prosjektleder i Vegvesenet, Beate Eide Riisnæs, sier at bybanen ikke vil føre til at sykkelveien vil stenges på ny.

Foto: Atle Markeng / NRK

Frustrerte syklister

Sykkelsjef i Bergen, Einar Grieg, forteller til NRK at både ham og Statens vegvesen har fått en rekke e-poster og henvendelser fra frustrerte syklister.

– Det er ingen tvil om at sykkelveien har skapt engasjement. Flere syklister har uttrykt fortvilelse over at sykkelveien ser ferdig ut, men ikke er åpnet.

Einar Johan Grieg

FÅR E-POSTER AV FORTVILEDE SYKLISTER: Sykkelsjef Einar Johan Grieg har fått en rekke e-poster av syklister som ønsker å vite hvorfor sykkelveien ikke er åpen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Grieg forteller at det er et veldig bra anlegg, og at han dermed har stor forståelse for at syklister er utålmodige og ønsker å ta det i bruk.

– Sykkelveien stod åpen en del uker i starten, så veien ble tatt i bruk og så ble den stengt igjen. Dette skapte jo stor forvirring for dem som allerede hadde begynt å bruke veien.