Fem år siden Hatlestad-tragedien

Tre personer omkom og syv ble skadd da en vegg av gjørme og stein veltet nedover et helt boligområde ved Vallaheiane i Bergen.

Hatlestad Terrasse husrekke
Foto: Scanpix

Massene i skråningen over Hatlestad terrasse løsnet ved halv to-tiden om natten. Bergen kommune slo full katastrofealarm og sendte ut alle tilgjengelige redningsmannskaper, mens Haukeland universitetssykehus kalte inn ekstrapersonell. En av de mest dramatiske rasulykkene i Norge var et faktum.

Rapport fra stedet

Første rapport kom i NRK Hordalands morgensending. Reporter Geir Rommetveit fortelle om et område som lå i mørke i et ufyselig vær.

HØR NRK SIN RAPPORT FRA STEDET:

Rasskadd hus i Hatlestad Terrasse
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Voldsomt uvær

Det var et voldsomt uvær over hele Hordaland denne natten. Regnet øste ned. Veier og tunneler ble stengt og det gikk flere små ras. Folk ble gjennom radioen bedt om å holde seg hjemme fra jobb. Rett og slett fordi det var vanskelig å komme seg frem på grunn av alt vannet.

NRK-journalist Espen Hatlestad ble sendt til Bergen Airport Hotell, for å snakke med de som ble evakuert.

– Det var dramatisk, jeg ble oppringt midt på natten. Det var et grusomt vær og så mye vann i veien at jeg var redd for å kjøre meg fast. På Nesttun var det spesielt vanskelig med enorme vannmengder, sier han.

På hotellet fikk han høre de dramatiske historene fra de som hadde opplevd raset.

– Det var sterkt å snakke med folk som hadde mistet alt de hadde i tillegg til at de hadde opplevd at naboer var omkommet. Det er ikke lett å treffe mennesker som er i en slik krise, sier han.

– Våknet av at glass singlet

Sigmund Lærum var en av dem som bodde i Hatlestad Terasse. Han fortalte at han våknet av et høyt brak, og at det singlet i glass over han i sengen.

HØR EN AV DE EVAKUERTE:

Hatlestad Terrasse
Foto: EiendomsmelgerVest

Regnet var årsaken

Hovedårsaken til raset skal ha vært det enorme regnværet. Etter raset skrev Multiconsult en rapport hvor det ble konklusjonen.

LES OGSÅ: Regn førte til Hatlestad-ras

SE VESTLANDSREVYEN FRA 14. SEPTEMBER 2005:

Video HATLESTAD-130910-HO-194653-SI_HO.mp4

Etter dette raset bestemte kommunen at de skulle utarbeide en risiko og sårbarhetsanalyse om ras og flomfare for hele Bergen.

Ville ikke flytte tilbake

Flere av de som bodde i området ønsket ikke å flytte tilbake til husene sine. De fryktet nye ras og opplevelsene med raset gjorde at de helst ville bo et annet sted. Ønsket var å bygge boliger på Kaland slik at de kunne bo samlet.

Planen om dette ble påklaget av fem parter blant annet flere grunneiere og Norges Miljøvernforbund. Disse klagene ble avvist av Fylkesmannen som i september 2009 vedtok at det kunne bygges boliger i området.

Fem år etter er det fortsatt ingen boliger som er bygget.

Omdiskutert sak

En 51 år gammel kvinne var død da hun ble funnet i raset, en 27 år gammel kvinne døde noen dager senere av skadene hun fikk. Hennes fire år gamle datter ble også alvorlig skadet i raset. Hun døde i februar 2006 etter at legene avsluttet den livsforengende behandlingen av henne. Saken ble svært omdiskutert.

LES OM DETTE HER: Kristina (4) er død | Etikk-professor slakter Haukeland | Fylkeslege erklærer seg inhabil | Kristina-saken førte til trusler | Ny etterforskning i Kristina-saken | Haukeland frikjent