– Vi liker hverandre, derfor blir det god musikk

Röyksopp slo a-ha og fikk tidenes norske Billboard-plassering, da albumet med Robyn gikk rett inn på 14. plass. De tre skryter hemningsløst av hverandre før de skal feire i kveld.

De suste inn på 14. plass med samarbeidsplata Do It Again. NRK møtte dem for slippfesten for albumet i Bergen.

SE VIDEO: REKORD OG TURNÉ: Torsdag kunne de juble over 14. plass på Billboards albumliste. I dag har de slippfest på Kode i Bergen, før de reiser på turné sammen neste helg. Foto/redigering: Tim Wassmo

– Vi liker hverandre, derfor blir det god musikk.

Slik forklarer Röyksopp-duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland og Robyn hvordan albumet deres «Do It Again» har slått rekorder på svært kort tid.

Stjernesamarbeidet har slippfest for albumet i Bergen i dag, men da har platen allerede blitt en suksess. Det er første gang de lager en plate sammen, og den gikk rett inn på 14. plass på den amerikanske Billboard-listen torsdag

Det er det høyeste noen av dem har ligget og ikke minst den høyeste plasseringen en norsk artist har hatt på albumlisten på Billboard.

Sjeldent intervju

Mellom seg har de ti svenske Grammy-priser og seks norske Spellemann-priser. Folk har tydeligvis likt samarbeidet mellom de tre, som har resultert i et minialbum på fem låter.

Röyksopp er kjent for å holde seg mest mulig unna media, og gjør sjelden intervjuet. I dag traff de pressen før kveldens slippfest, sanne med Robyn midt i et Bergen sentrum badet i sol. Til NRK forteller de tre om samarbeidet og suksessen de har hatt den siste tiden.

Robyn forteller at det var hun som ble kontaktet av Röyksopp, og husker tilbake til 2008 da de startet arbeidet med første låt sammen.

– Jeg fikk et spørsmål om å være med på et album, som de drev og jobbet med. Jeg syns det var en trivelig idé, hørte på noen ideer de sendte meg og en av dem var starten på The Girl And the Robot. Den likte jeg, jeg kom til Bergen og siden den gang har vi jobbet sammen, forteller Robyn.

  • Se intervjuet i sin helhet nederst i artikkelen!
Röyksopp vant to priser under Spellemannprisen 2009,

PRISVINNERE: Til sammen har de ti svenske Grammy og seks norske Spellemann. Her fra Spellemann-utdeling i 2009, da de fikk pris for «The Girl And The Robot».

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

– Vi har startet på null

Den norske elektronikaduoen og popdronningen fra Sverige har sluppet en samarbeidslåt på hvert sitt album. Deretter gikk de i gang med det store prosjektet Do It Again.

Robyn og Röyksopp i Bergen

FEIRER I BERGEN: Stjernetrioen møtte pressen i et solfylt Bergen sentrum i dag.

Foto: Tim Wassmo / NRK

– Det som er den store forskjellen på platen og det vi har gjort før, er at vi har startet på null her. Vi har vært samlet og bygget opp låtene fra grunn av – sammen, sier Röyksopp-Berge.

På spørsmål hvorfor de tre passer så godt sammen, svarer Berge slik:

– Jeg syns det er åpenbart, sier Berge med tydelig henvisning til den gode stemningen mellom trioen.

– Jeg tror man kan si det så enkelt som at enkelte mennesker har god kjemi. Det er en x-faktor. Den gjør seg nok gjeldende her også. Samtidig har vi nok litt den samme popkulturelle bakgrunnen.

Skryter av hverandre

Superlativene sitter løst når Robyn blir bedt om beskrive de norske elektronikaartistene hun har jobbet sammen med i fem år nå.

– De er veldig snille. De er gode mennesker som jeg liker utrolig godt. De er fantastiske musikere og personer, og de har en god sans for kvalitet og detalj.

Røyksopp

SKRYT I: – De er fantastiske musikere og personer, sier Robyn om elektronikaduoen fra Tromsø.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / SCANPIX
Robyn på P3sessions

SKRYT II: – Hun er et ekstrem talent, og veldig kul, sier Röyksopp om Robyn.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Men de jobber også etter følelsene sine. De har en myk side, noe jeg ikke tror alle vi i Skandinavia kanskje er så gode på, sier den 34 år gamle popartisten.

– Det er utrolig gøy å jobbe med dem, og takhøyden er stor.

Röyksopp skryter tilbake av Robyn.

– For oss er hun et ekstremt talent. Hun er veldig kul. Måten hun gjør ting på gjør at jeg syns det er lett å si at hun er et bra forbilde, sier Brundtland.

Röyksopp i tøff rettstvist

I de samme årene som Röyksopp har dyrket et nytt samarbeid med Sveriges popdronning, har et tidligere samarbeid gitt dem en tøff tid.

I 2011 oppsto det uenigheter med tidligere kollega Rune Lindbæk om rettighetene til en låt på Röyksopps debutalbum «Melody A.M.». Lindbæk mente h an hadde vært med og laget låten, og etter lang tids krangel i offentligheten, beskyldninger om tyveri og overskrifter som «full krig» endte saken til slutt i rettssalen.

Etter en tøff rettssak med kraftig ordkrig, ble Röyksopp frifunnet på alle punkter. Lindbæk anket, men saken ble løst med forlik før den gikk videre i rettssystemet.

I dag vil ikke Berge og Brundtland gå for mye inn på rettssaken, men innrømmer at det var tøft da det pågikk.

– Man har blitt enige om å legge det bak seg. Det er avsluttet. Man kan si det så enkelt som at dommen fra tingretten er blitt stående, og injuriespørsmålet er løst med forlik. Så er det lagt dødt der.

– Var det jævlig da det sto på?

– Man kan vel svare ja på det. Jeg vil bruke ordet bisart.

En ny turnéopplevelse

Nå planlegger Robyn og Röyksopp en turné sammen denne sommeren, med release og norsk Billboard-rekord i kofferten. Det blir en ny opplevelse for alle tre.

– Dette er nytt for oss, sier Berge.

– Vi har turnert sammen tidligere, men dette er første gang vi gjør det med musikk som vi fronter sammen, sier Robyn.

De tre hevder det aldri blir krangling i bussen – kun nerdete samtaler om ulike musikkuttrykk.

– Det kommer bare til å bli mer og mer innviklede samtaler, sier Brundtland.

Robyn og Röyksopp

SØVNIG ENERGISK: – Søvnige Röyksopp har møtt energiske Robyn, skildrer Röyksopp om samarbeidet. – Mest av alt låter det av en reise vi har gjort sammen, svarer Robyn.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Lover fest på Øya

«Do it Again»Turneen starter på fredag i Barcelona, og tar poptrioen videre til blant annet San Francisco, Hollywood, Storbritannia, Berlin, tilbake til Nord-Amerika og New York.

Det norske stoppestedet blir Øyafestivalen 8. august, ett av tre spillesteder i Skandinavia.

– Vi har ikke lyst å skape for voldsomme forventninger, men det blir som vanlig: Vi går på scenen for å ha det gøy. Vi kommer til å dro noen av våre hits, og det samme gjør Robyn. Og til slutt gjør vi tingene vi har gjort sammen, så det blir en tredelt greie, sier Berge.

– Vi kommer til å spille med hver våre band sammen, sier Robyn.

Billboard et høydepunkt for alle

Med seg på turneen får de altså en 14. plass på Billboard-listen – en plassering som fort kan bli enda bedre mens de er på turné. 14.-plassen er et høydepunkt for alle tre.

– Ingen av oss har vært så høyt oppe på albumlisten før, sier Berge.

De tre er glad fansen fremdeles bruker penger på å kjøpe albumene deres – i en tid der tilgangen til både lovlig og ulovlig musikk er større enn noen gang.

– Jeg har hatt singler på topp ti, men aldri et album så langt oppe. Det er det som er så gøy med dette, syns jeg. At folk har gått inn for å kjøpe hele greien, ikke bare én låt, sier Robyn.

– Det sier ganske mye om at man har en gruppe mennesker som følger med på hva en gjør, og vil være med på alt. Det er utrolig fint, legger hun til.

– De har valgt å betale for det, for noe de sikkert kunne fått tak i på andre måter. Det er veldig hjertevarmende, sier Berge.

Hva er Röyksopp + Robyn?

Etter fem år med jevnt samarbeid forsøker de tre seg på hver sin beskrivelse av hva man får når man legger sammen Robyn og Röyksopp:

– Vi har flere sider, også en lyrisk side. Det er i den verden vi har møtt Robyn. Og så har vi dratt den instrumentale og litt søvnige biten av Röyksopp inn i hennes energiske univers, sier Torbjørn Brundtland.

– Det er ingen tvil om at hun kommer fra noe litt melankolsk. Det har høy energi, men en litt trist undertone, som vi også opplever at vi har i vår musikk, sier Berge.

– Vi har gjort et forsøk på ikke å lage en «Robyn og Röyksopp»-plate, men mest av alt en blanding. Når det låter Röyksopp, låter det Röyksopp, og når det låter Robyn så låter det Robyn. Men mest av alt låter det av at vi har samarbeidet og at vi har gjort en reise sammen, sier Robyn.

Se hele det 18 minutter lange intervjuet her:

Møtte NRK før slippfesten for albumet Do It Again. Se hele det 18 minutrer lange intervjuet her. Foto: Tim Wassmo. Intervjuer: Mikal Olsen Lerøen

HELE INTERVJUET: Møtte NRK før slippfesten for albumet Do It Again. Se hele det 18 minutrer lange intervjuet her. Foto: Tim Wassmo. Intervjuer: Mikal Olsen Lerøen