Farmasøytutdanningen i Bergen kan bli lagt ned

Samtidig som apoteknæringen melder om stor mangel på farmasøyter, står farmasøytutdanningen ved Universitetet i Bergen i fare for å bli lagt ned.

Martha Louise Couveas Østrem, André Luong og Svein Haavik

VIL BEHOLDE UTDANNINGEN: Martha Louise Couveas Østrem, André Luong og professor Svein Haavik mener regjeringen må reddet farmasøytutdanningen fra nedleggelse.

Foto: Mariann Reikerås

– Det ser ganske kritisk ut nå, sier Svein Haavik, professor og leder for senter for farmasi.

Universitetet i Bergen opprettet masterstudiet i farmasi i 2003 på grunn av stor mangel på farmasøyter. Siden da har de utdannet 200 farmasøyter.

Men nå har ikke UIB penger til å ansette forelesere til neste høst og farmasøytutdanningen står i fare for å bli lagt ned.

– Om vi ser på situasjonen for neste år, så har vi faktisk ikke undervisningskrefter i enkelte viktige emner. I verste fall kan vi ikke tilby disse emnene, og da er vi ikke lenger det profesjonsstudiet som vi bør og må være, sier Haavik.

Får mindre penger

Farmasiutdanningene i Tromsø og Oslo har fullfinansierte studieplasser. I Bergen har de i tolv år måttet klare seg med 40 prosent av det en studieplass egentlig koster. Det går ikke lenger.

– Vi har jobbet for dette i flere år og begynner å bli litt fortvilet, sier senterlederen.

I forrige uke fortalte NRK at det er så stor mangel på farmasøyter at apotek i distriktene risikerer å måtte stenge . UIB har i dag 24 plasser i hver klasse. Haavik mener det er behov for dobbelt så mange. Han føler ikke politikerne forstår alvoret.

– Det virker for så vidt som at politikerne skjønner at dette er interessant og viktig, men de vet ikke om de utfordringene vi har.

– Viktig industri

Farmasistudent Martha Louise Couveas Østrem lærer mer enn å styre apotek i utdanningen. Hun tror farmasøyter i ulike jobber blir enda viktigere fremover.

– Vi har lite forskning og generelt lite legemiddelindustri i Norge når du sammenligner med mange andre land.

– Hvorfor er det viktig?

– Når oljen forsvinner trenger vi ny innsats, tror hun.

Professor Haavik mener det er nettopp tverrfaglighet som vi være basis for næringsutvikling.

– V har en for eksempel en stor næring knyttet til havbruk i forhold til utfordringer med legemidler. Det er nettopp et slikt felt farmasøytene med sin kunnskap, både medisinsk og naturvitenskapelig, kan gå inn og bidra, sier han.

– De må gjøre noe

Sisteårs-studentene Martha og André kan velge og vrake i farmasøytjobber når de er ferdige til våren.

Men de skulle ønske de hadde flere å konkurrere med.

– Regjeringen må gjøre noe. De må engasjere seg slik at utdanningen overlever og styrkes. Det er rart at behovet er der, men at ingen gjør noe med det, mener de.