Hopp til innhold

Farevarsel for svært høy vannstand flere steder i landet: – Alvorlig situasjon

Onsdag kan vannet stige med over én meter på få timer. Meteorologene har sendt ut oransje farevarsel flere steder i landet.

Stormflo ved Bryggen i Bergen

VANN OVER BRYGGEKANTEN: Bryggen i Bergen er utsatt for oversvømmelse dersom vannstanden stiger betydelig. Bildet er fra ekstremværet Vidar som herjet i 2017.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

De neste to dagene er det ventet svært høy vannstand flere steder i Norge.

– På onsdagen er det ventet svært høy vannstand på Vestlandet sør for Stad. Det er en mulighet for at det kommer vann inn på Bryggen i Bergen, sier meteorolog Lars Andreas Selberg.

Natt til onsdag mellom klokken 01–03 og onsdag ettermiddag mellom klokken 13–15 kan en vente seg en vannstand på 65–80 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellene.

– Oransje farevarsel betyr at det er en alvorlig situasjon og at en må være forberedt, supplerer kollega på Meteorologisk institutt, Martin Granerød.

Kun registrert høyere to ganger på 100 år

Meteorologisk institutt varsler at de vurderer rødt farevarsel for Rogaland og Sørlandet.

Fylkesmannen i Rogaland, Gry Evensen, skriver i en orientering til Vegvesenet, at det er varslet en vannstand på 174 cm over sjøkartnull fra rundt kl. 01.45 natt til onsdag.

Dette er 8 cm under høyeste registrerte vannstand som ble observert 8. desember 1994 og 7 cm over situasjonen i januar 2007 da vannstanden ble målt til 167. Det har kun vært registrert høyere vann 2 ganger i løpet av de siste 100 år.

I orienteringen opplyser fylkesmannen at skadepotensialet også er avhengig av vindstyrke, vindretning og bølger. Varselet viser nå stiv til sterk kuling fra sørvest på det tidspunktet vannet er ventet å være på sitt høyeste.

Se liste over alle steder hvor farevarslene gjelder lenger nede i saken.

Høyvann i Trondheim.

PÅ VEI OPP: Vannet går tett opp til bryggerekkene i Nidelva i Trondheim allerede mandag.

Foto: Anne Katharine Dahl / NRK

Vannet kan stige med over én meter nær Oslo

Også i hovedstaden ser meteorologene at vannstanden kan stige de neste dagene.

Mandag formiddag sender de ut oransje farevarsel for Agder, Vestfold og Telemark, Viken og Oslo på strekningen fra svenskegrensen til Åna Sira.

Natt til onsdag er det ventet svært høy vannstand. Vannet kan ifølge farevarselet stige til 90-130 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, og vannstanden blir høyest nær Oslo.

I Oslo sier kommunikasjonssjef Ole-Morten Vestby ved Operaen at de ikke er bekymret.

– Det skal betydelig høyere vannstand til før det er fare på ferde, sier han.

I Trondheim står vannet helt opp til de berømte bryggerekkene langs Nidelva allerede i dag.

Ifølge Meteorologisk institutt vil vannstanden i Trøndelag være omtrent 50 centimeter over normalen mellom klokka 12 og 15. Havnevakta og Trondheim kommune har foreløpig normal beredskap.

– Vi er heldige med at det ikke kommer nedbør, så vi ser ikke for oss at noe blir problematisk. Vi må bare følge med, og hvis det skulle bli oversvømmelse i underganger og slikt så stenger vi veien, sier avdelingsleder for vann og avløp, Odd Atle Tveit i Trondheim Bydrift.

Årsaken til den høye vannstanden og de mange farevarslene rundt om i landet, er ifølge meteorolog Lars Andreas Selberg tre ulike ting.

– Det har akkurat har vært fullmåne, og påvirkningen fra månen fører til høyere vannstand. I tillegg ligger det et lavtrykk over oss, og et veldig stort og kraftig lavtrykk i nærheten av Irland.

Vannstanden stiger fra tirsdag

Allerede fra tirsdag formiddag kan vannstanden i Vestland fylke komme 45–55 cm over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene. Selberg ber alle som befinner seg langs kysten om å ta forbehold.

– Har man båt bør man sjekke fortøyningen. Det kan også være lurt å ta vekk verdifulle ting fra naust, for det er en mulighet for at det kan komme vann inn. Det er bare å forberede seg.

Meteorolog Lars Andreas Selberg ved Vêrvarslingar på Vestlandet

FAREVARSEL: Meteorolog Lars Andreas Selberg ber alle som befinner seg langs kysten om å ta forbehold.

Foto: Cato Kristensen / NRK

Her er det meldt høy vannstand (gult farevarsel):

  • Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag på strekningen Ryvarden til Leka. Tirsdag ettermiddag er det ventet høy vannstand, estimert til 45–55 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene.
  • Troms og Kyst- og Fjordstrøkene i Vest-Finnmark på strekningen Andenes til Nordkapp: Mandag ettermiddag ventes det vannstand på 35–45 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom klokken 14 og 17, først i sørlige områder.

  • Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland på strekningen Stad til Andenes. Mandag ettermiddag er det ventet vannstand på 45–55 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden vil være på det høyeste mellom klokken 12 og 15, tidligst i sør.

Her er det meldt svært høy vannstand (oransje farevarsel):

  • Vestlandet sør for Stad på strekningen Åna Sira til Stad. Onsdag er vannstanden estimert til 65–80 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste natt til onsdag mellom klokken 01 og 03 og onsdag ettermiddag mellom klokken 13 og 15.

  • Agder, Vestfold og Telemark, Viken og Oslo på strekningen fra svenskegrensen til Åna Sira. Natt til onsdag er det ventet svært høy vannstand, estimert til 90-130 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, høyest nær Oslo.

  • Møre og Romsdal på strekningen fra Stad til Frøya. Onsdag ettermiddag er vannstanden estimert til 65–75 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom klokken 13 og 15.

Laster Twitter-innhold

Se alle Yr sine farevarsler her.