Hopp til innhold

Får likevel ikke regnrekord i julegave

Lille julaften ble tørrere enn forventet i Bergen. Dermed må bergenserne vente minst ytterligere et døgn på den nye regnrekorden.

Regnvær i Bergen

EN HELT VANLIG DAG: Denne lille pjokken på Flaktveit har ikke sett mye sol i år.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Det har regnet i strie strømmer i hele år mellom de syv fjell. Men da endelig rekorden skulle komme på selveste julekvelden, skrudde selvfølgelig værgudene igjen kranen - om enn midlertidig.

Mangler nesten 15 mm

Meteorologene forventet i utgangspunktet 15-20 millimeter nedbør både 23. og 24. desember, noe som ville gi rekord innen Sølvguttenes sang på tv.

– Men det har ikke regnet ikke så mye det siste døgnet. Nå onsdag morgen mangler vi 14,7 millimeter på ny rekord, sier statsmeteorolog Steinar Skare ved Vervarslinga på Vestlandet.

Rekorden som skal slås, er 3051,8 millimeter nedbør i 2005, målt på Florida på Nygård i Bergen sentrum.

Ifølge Skare er det ikke sannsynlig at rekorden ryker før ved målingen kl. 7 torsdag morgen.

– Rekordene vil ryke

Årets regn har vært så ille at en enda eldre rekord kan ryke. I 1969 falt det 3069 millimeter nedbør på den gamle målestasjonen på Fredriksberg på Nordnes.

– Ifølge prognosene vil begge rekordene ryke, sier Skare.

Onsdag mangler det 31,1 millimeter på Fredriksberg-rekorden.

Bergenserne får trøste seg med at det allerede er satt en tvilsom rekord denne uken. 22. desember hadde det regnet 276 dager på Florida. Det er mer enn noen gang, og rekorden styrkes bare ytterligere frem mot nyttår.

Skuffelse i 2007

To eller tre regnrekorder gjør kanskje at byens innbyggere nå kan glemme skuffelsen fra 2007, da Bergen manglet fattige tre dager på å kapre norgesrekorden i sammenhengende drittvær.

Mandag 22. januar måtte nemlig meteorologene registrere et finværsdøgn, noe som gjorde at det kun ble 85 dager i strekk med regn.