Hopp til innhold

Får fortsatt millioner av staten for å jakte olje – selv om han ikke finner noe

Både regjeringen og Ap freder leterefusjonsordningen. – Norge ville tatt stor økonomisk risiko ved å stoppe oljeletingen, sier en fornøyd Jonny Hesthammer.

Jonny Hesthammer

HAR FÅTT EN MILLIARD: – Jeg har ikke dårlig samvittighet, sa Jonny Hesthammer til NRK i desember.

Foto: Privat

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Hesthammer har samlet fått en milliard kroner av staten gjennom leterefusjonsordningen for å lete etter olje.

– Det vil ikke være mulig for mindre selskaper å drive leting uten en slik ordning, sa Hesthammer til NRK i desember.

I den ferske regjeringsplattformen blir leterefusjonsordningen opprettholdt. Og torsdag sier også Ap at de støtter dagens oljeskatteregime.

Hesthammer er svært fornøyd med avklaringen. Han er overbevist om at Norge ville tatt stor økonomisk risiko ved å stoppe leting etter olje og gass.

– Dette viser at de forstår betydningen av stabilitet. Man må gjerne diskutere hvorvidt og hvor lenge Norge skal lete etter olje og gass. Men det må gjøres helhetlig, ikke ved å angripe enkeltelementer, sier Hesthammer til NRK.

Jonas Gahr Støre om ny regjeringsplattform

– BETYR MYE: – Olje- og gassnæringen betyr mye for norsk økonomi og for arbeidsplasser i Norge, sier Jonas Gahr Støre.

Foto: Gunhild Hjermundrud/NRK

Freder oljepolitikken

Avklaringen fra Støre kommer etter at Aps klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide i Klassekampen torsdag åpnet for å diskutere leterefusjonsordningen, som gir milliarder tilbake til oljeselskapene.

Direktøren i Norsk olje og gass ba Ap-ledelsen komme på banen. Nå svarer Støre.

– Vi kan ikke frede oljepolitikken, sa Eide. Men det er nettopp det Ap skal gjøre, ifølge Støre.

– Olje- og gassnæringen betyr mye for norsk økonomi og for arbeidsplasser i Norge. Ap støtter dagens oljeskatteregime og har ingen planer om å endre det. Dagens regelverk sikrer oljenæringen forutsigbare rammebetingelser og gjør det mulig å opprettholde kompetanse og gjøre langsiktige investeringer. Dette ligger fast, sier han.

– Det Espen Barth Eide er opptatt av, er for eksempel at våre ungdomspolitikere må få debattere alle sider ved vår tids største samfunnsutfordring, klimakrisen, inkludert skattespørsmål. Det er jeg enig med ham i. Det tåler vi, sier Støre i en e-post til NTB.

I dag tar staten 78 prosent av regningen for oljeselskaper som leter etter olje uten å gå med overskudd. I 2017 ble det utbetalt totalt 3,3 milliarder i leterefusjon, viser tall fra skatteetaten.

Aasta Hansteen slepes ut fra Stord

AASTA HANSTEEN: Jonny Hesthammers tidligere selskap Atlantic Petroleum Norge har, i samarbeid med andre, gjort flere mindre funn i nærheten av dette feltet.

Foto: Espen Rønnevik/Roar Lindefjeld / Statoil

– Arroganse

Topper i oljenæringen gikk i forrige uke hardt ut mot ungdomspartiene som vil avvikle oljenæringen innen 2035 og skrote leterefusjonsordningen.

– Det er en ukledelig arroganse å antyde at ledere av viktige ungdomsorganisasjoner ikke skjønner at olje har bygd mye velstand. Det skjønner de, men de ser også hvilken retning dette går, og anbefaler å ta tak i dette nå, sa Eide.

Han mener Norge må forberede seg på at oljens andel av rikdommen blir mye lavere i fremtiden.

Frp og Høyre kritiserte Eide, mens SV og MDG kritiserer Støre for å stoppe debatten. Une Bastholm kaller det flaut og skremmende at «en spire av en diskusjon blir kneblet av oljelobbyen».