Hopp til innhold

Fana-elever: – Varaordføreren skjelte oss ut

BERGEN SENTRUM (NRK): Temperaturen på kokepunktet under dagens skolenedleggingsmøte. – Jeg sa «nå skal dere få lov å gå». Var dét hardt, så får jeg ta det innover meg, sier varaordfører Pål Kårbø (KrF).

Pål Kårbø og Fana-elever

KRANGLER: Varaordfører Pål Kårbø (KrF) ba oss komme oss vekk, sier elevrådsrepresentant ved Fana gymnas, Katarina Helsengreen (t.h.).

Foto: Sølve Rydland / NRK

I dag avgjør Hordaland fylkesting skjebnen til Fana gymnas. Alt tyder på at det blir nedlegging, men også i dag hadde Fana-elevene møtt opp for å protestere.

Det ble ikke like godt mottatt av alle.

Jeg synes vi skal vise respekt i måten vi omtaler høye embetsfolk på.

Pål Kårbø, varaordfører i Hordaland (KrF)

– Vi gikk inn, var hyggelige, og alt gikk bra. Så leverte vi ut noen ark vi ville at politikerne skulle se på, med informasjon som viser at de er blitt ført bak lyset av fylkesrådmannen. Da blir vi mildt sagt skjelt ut av Pål Kårbø, som mente at vi begynte å gå over streken med fremtoningen vår, sier elevrådsmedlem Katarina Helsengreen.

De mener fylkesrådmannens overslag over oppussingskostnader for skolen er for høye. Men da de ville fortelle fylkesvaraordfører Pål Kårbø (KrF) dette, hevder de å ha blitt bryskt avvist.

– Det er ganske ekkelt når du bare ønsker at de skal høre på deg. Jeg trodde KrF sto for at man skulle høre på hverandre, med det gjaldt tydeligvis ikke i dag. Han mente vi skulle komme oss vekk. Det er litt skuffende. Jeg trodde han var litt mer profesjonell, sier Helsengreen.

«Du er f**n ikke god»

Fana gymnas

SKAL LEGGES NED: Fana gymnas.

Foto: Jørgen Eide, NRK

Administrasjonen og politikerne har blitt møtt med store protester etter at nedleggingsforslaget ble lagt frem og etter hvert vedtatt.

I fylkestingsmøtet i dag siterte fylkesrådmann Rune Haugsdal en e-post han underveis har fått fra Fana gymnas-forkjempere.

– Meldingen var like tydelig som den var kort: «Du er f**n ikke god», fortalte Haugsdal.

– Må vise respekt

E-posten fikk varaordføreren til å gå på talerstolen for å kritisere folk han mener har gått over streken.

– For det første vil jeg si at engasjement i en sak – det er vi glade for. Det er supert. Men når vi hører at rådmannen får korte mailer med teksten «Du er f**n ikke god», så mener jeg man går over streken. Man må gjerne argumentere, men sånne påstander viser mangel på respekt. Selv om vi er sterkt engasjert i en sak, så synes jeg vi skal vise respekt i måten vi omtaler høye embetsfolk på, sier varaordføreren til NRK.

Han sier han ikke kjenner seg igjen i Fana-elevenes beskrivelse av hva som skjedde før møtet startet.

– Vi i KrF hadde gruppemøte, og de kom bort til bordet vårt. Vi har mottatt veldig mye informasjon det siste døgnet. Jeg sa «vi tar imot informasjonen, og nå skal dere få lov å gå». De fortsatte, og jeg sa «nå skal dere få lov å gå». Var dét hardt, så får jeg ta det innover meg. Men det er noe med respekten for at vi satt i et møte. Vi tok imot informasjonen, og da synes jeg de skal ta signalet, sier Kårbø.

Elever og lærere under fylkestingsmøtet

FULL SAL: Elever og lærere har møtt opp i hopetall under fylkestingsmøtet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Har sluttet å ta telefonen

Han sier han i sin tid som politiker aldri har opplevd like mye engasjement i en sak.

– Jeg har blitt oppringt til alle døgnets tider. Jeg har sluttet å ta telefonen, fordi mengden ble så stor, sier Kårbø.

Tom-Christer Nilsen (H) gikk etter varaordførerens innlegg på talerstolen og kritiserte Kårbøs oppgjør med Fana-forkjempernes metoder.

Vedtaket i saken blir fattet i løpet av ettermiddagen.

LES OGSÅ: Politikere møtt av ville protester - så ble saken utsatt

Voldsomme protester fra elever på Fana gymnas da fylkestinget i Hordaland møttes for å vedtas å legge ned skolen. Foto: Finn Friele Langeland

Fra utsiden at Grand Hotel Terminus i Bergen sentrum, der fylkestinget har nedleggingsmøtet i dag.