Fagereng frikjent

Anne Grethe Fagereng er frikjent for falske anmeldelser av trakassering og overfall for 16 år siden.

Video Fagereng frikjent i lagmannsretten

«Hun ble utsatt for et reelt overfall,» heter det i dommen som i dag falt i Agder lagmannsrett, skriver Bt.no om den mye omtalte episoden i gangtunnellen i 1995.

– Jeg er svært glad og lettet, og ikke minst glad på min kones vegne, sier Ragnar Fagereng til NRK.no.

Hvor belastende har dette vært i disse 16 årene?
– Det har hengt over oss, for å si det mildt. Det er noe vi stadig har blitt minnet om, og det å være domfelt for noe vi ikke har gjort, er en ganske stor belastning, sier Fagereng.

Stanset av tidligere torpedo

Tidligere rådmann i Bergen, Ragnar Fagereng og hans kone Anne Grethe Fagereng ble på 1990-tallet etterforsket for forsikringssvindel og falske anmeldelser. Ekteparet ble dømt i tingretten, mens han ble frifunnet i lagmannsretten. Hun ble derimot dømt til 120 dagers fengsel i 1998.

Saken tok en ny vending i 2006 da en tidligere torpedo sto frem i Se og Hør og innrømmet trusler, innbrudd og ildspåsettelse hjemme hos Fagereng. Saken ble da etterforsket av Agder politidistrikt. I april 2007 ble saken henlagt fordi den tidligere torpedoen ikke ønsket å forklare seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ragnar og Anne Grethe Fagereng

Arkivfoto: Ragnar og Anne Grethe Fagereng.

Foto: MMS: Jan Børge Lervik / NRK

– Blir en annen måte å leve på

Ekteparet vil nå prøve å legge hendelsene bak seg.

– En slik sak legger du aldri helt bak deg, men det blir jo en annen måte å leve på når man nå vet at alt det som dannet opptakten til det dramatiske som skjedde i desember 95 nå er borte, sier Ragnar Fagereng.

Kan det bli aktuelt med et erstatningssøksmål?

– I dag tenker vi på frifinnelsen, så vår advokaten til Anne Grethe ta de tingene i neste omgang. Det er ikke det vesentlige i dag, sier Fagereng.

– Innrømmer trakassering

Den tidligere torpedoen, Stian Njøten, har nå forklart seg. Han skal ifølge politiadvokat Liv Versland Seland, ha innrømmet at han stod bak mye av trakasseringen av ekteparet.
– Njøten har detaljkunnskaper som ikke har vært fremme i mediene eller i de tidligere retssakene. Det er vanskelig å utelukke at han har noe med dette å gjøre, sier Seland til bt.no.

Aktor skal ifølge avisen ha lagt ned påstand på disse punktene, som Fagereng var tiltalt for å ha levert falske anmeldelser for:

  • September 1994: En person skal ha knust baderomsvinduet mens Anne Grethe Fagereng sto i dusjen hjemme.
  • Oktober 1994: En person skal ha knust en rute på boligens bakside og truet henne.
  • August 1995: Hun skal ha blitt overfalt i en gangtunnel av to unge gutter som rispet hennes i ansiktet, rev av henne brillene og rev i klørene hennes.
  • November 1995: Ekteparet skal ha funnet et trusselbrev utenfor boligen.

BT skriver at statsadvokaten mente at det ikke fantes beviser for tre av tiltalepunktene, og ba om frifinnelse allerede før rettssaken startet.
– Tiden har løpt fra oss. det ville krevd for mye av oss å iretteføre disse forholdene, sa aktor, politiadvokat Liv Versland Seland til BT.