Hele bygden evakuert da låve med to tusen kyllinger brant ned

To tusen kyllinger døde etter voldsom låvebrann, hvor brannvesenet fryktet gasseksplosjon. – Vi våknet av at naboene stod og dunket i husveggen, forteller evakuerte Birger Løtvedt (78).

To tusen kyllinger døde og hele bygden ble evakuert på grunn av eksplosjonsfare.

KREVENDE JOBB: Se intervju med politiets innsatsleder på stedet, Kjetil Øyri.

Evakueringen skjedde fordi Brannvesenet lenge fryktet en stor propantank like bak låven kunne eksplodere.

– På grunn av usikkerhet rundt propantanken, har ikke Brannvesenet kunnet gå i gang med slukking. Det brenner kraftig og har gjort det en stund, sa operasjonsleder Terje Magnussen ved Hordaland politidistrikt til NRK ved 05.30-tiden.

Ingen personer kom til skade i brannen, men de to tusen kyllingene lot seg ikke redde.

Brann i låve i Mundheim

FULL FYR: Brannen i låven var eksplosjonsartet. Dette bildet er tatt av Peter Mundheim, som bor i huset til venstre på bildet. Han var en av de første som varslet Brannvesenet.

Foto: Peter Mundheim

Startet slukking

Klokken 6 opplyste politiet at brannvesenet har fått bekreftet informasjon om at gasstanken, som inneholder 1200 liter propan, er kald.

– De begynner derfor nå å nærme seg brannen med varsomhet, sier Magnussen.

Evakueringen av alle innenfor en radius av 400 meter ble opprettholdt to timer etter at eksplosjonsfaren var over, på grunn av mye røyk i området. Først klokken 09.40 fikk beboerne lov til å flytte tilbake til hjemmene sine.

Totalt 15 hus og 22 beboere ble evakuert. Det vil pågå etterslukking i mange timer, opplyser Brannvesenet.

Låvebrann i Mundheim i Kvam

UTBRENT: De to tusen kyllingene kunne ikke reddes, fordi brannvesenet ikke kunne starte slukking før de visste om en propantank bak låven kunne eksplodere.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Våknet av at noen dunket i veggen

En av de mange som ble evakuert, er Birger Løtvedt, som bor bare 30 meter unna den brannherjede låven. Han og kona fikk en dramatisk start på dagen.

– Vi våknet av at noen stod og dunket i veggen for å vekke oss. Det var naboene. De hadde lagt med vinduet åpent og kjent røyklukten, forteller Løtvedt til NRK.

– Det var full oppstandelse, for oss var det bare å komme seg opp og ut. Vi opplevde det som ganske nifst, siden huset vårt ligger så nær, sier 78-åringen.

De evakuerte beboerne ble først innlosjert hos naboer og siden kjørt til samfunnshuset på Omastrand.

Kyllingene kunne ikke reddes

Brannvesenet opplyser at låven, som huser 2.000 kyllinger, var fullstendig overtent da de kom til stedet. Meldingen om brannen kom like før klokken fire natt til onsdag.

Etter at propantanken ble sjekket ut, fikk brannvesenet også informasjon om at det er en dieseltank i bygget. Vaktkommandør Arne Rikstad i Brannvesenet bekrefter at det gikk hull på dieseltanken og at den brant opp.

Det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster kart, vennligst vent...