Evakuert på grunn av gass-stank

Beboerne i ett av husene ved Sælenvannet i Bergen har utviklet så store helseplager fra gassen i vannet at de er evakuert fra boligen.

Video nsps_upload_2010_2_9_16_21_34_1490.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Det har vært så forferdelig at sølvsmykker inne i huset ble svarte. All kobber blir blå. En av dem som bodde der opplevde at en rotfyllinng hovnet opp. De har også utviklet andre helseplager, sier huseier Ole Jakob Eide, som inntil for et par måneder siden kunne leie ut boligen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sælenvannet

Huseier Ole Jakob Eide reagerer kraftig på at Bergen kommune bagatelliserer helseproblemene.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Defekt anlegg

Han reagerer kraftig på at Bergen kommune bagatelliserer helseproblemene. Nivået av den helsefarlige gassen hydrogensulfid har skutt i været rundt Sælenvannet, fordi pumpen som skal tilføre frisk oksygen til vannet er defekt.

Overlege Arve Bang ved helsevernetaten i Bergen kommune vedgår at gassnivået i det aktuelle huset er altfor høyt.

Ni ganger mer enn ute

– Under huset har vi målt ni ganger så høy gassforekomst som utendørs, inne i huset har nivået vært seks ganger så høyt, sier Bang.

Han forklarer målingene med at huset er bygget på en steinfylling som går ut i vannet. Gassen siver opp gjennom grunnen og samler seg innenfor ringmuren. Derfra trenger hydrogensulfiden inn i huset.

Sælenvannet

Gassen fra vannet like ved gjør dette huset ubeboelig.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Ubebeolig over tid

– Nivået er så høyt at huset ikke er beboelig over tid. Derfor valgte vi å tilrå evakuering. Beboerne har nå fått alternativ bolig. Ingen kan bo i huset før gassproblemene er borte, sier Bang.

Overlegen understreker at det er gjennomført målinger i de andre husene tett på vannet, og at det her ikke er funnet helsefarlig høyt nivå av gass.