Oddvar kjente alle i helikopteret som styrtet

I dag er det ett år siden helikopterstyrten på Røldal skisenter. – Jeg tenkte det verste, sier daglig leder Oddvar Bratteteig.

Oddvar Bratteteig helikopterstyrt i Røldal

FRYKTET DET VERSTE: – Jeg visste at det kun var kjentfolk som satt i helikopteret. Akkurat i det øyeblikket tenkte jeg det verste, sier daglig leder ved Røldal skisenter, Oddvar Bratteteig. Han var blant de første på stedet under helikopterstyrten 27. april 2013.

Foto: Egil Torheim / NRK

Denne helgen er det duket for finale i Røldal Freeride Challenge ved Røldal skisenter. Akkurat som det var 27. april 2013.

Å være i denne sitasjonen er en veldig belastning for ham.

Sveinung Eliassen, pilotens advokat

For nøyaktig et år siden, litt over klokken ni om morgenen, sitter Oddvar Bratteteig, daglig leder ved skisenteret, på snøscooteren sin. Han er på vei oppover i fjellsiden.

Helikopteret, som er leid inn for å filme og ikke minst berge folk som skader seg i ulendt terreng, flyr like bak.

Om bord sitter fem personer Bratteteig kjenner godt. Men plutselig er helikopteret borte.

– Det skulle fly sikkerhetsmannskaper opp i fjellsiden. Jeg husker godt når helikopteret kom inn over anlegget. Da var jeg på snøscooter, og hadde en lege bakpå, sier Bratteteig.

Blodprøven forsvant

Etterforskningen av den dramatiske ulykken tok en overraskende vending da en blodprøve på mystisk vis forsvant fra Odda lensmannskontor.

Fonnaflys pilot var mistenkt for promillekjøring, men plutselig var ikke det viktigste bevismaterialet til påtalemyndigheten tilgjengelig lenger.

Fonnafly har skrytt av piloten, som de mener foretok en perfekt nødlanding.

– Jeg visste ingenting før jeg fikk melding over sambandet om at helikopteret hadde gått ned, forteller Bratteteig.

Han snudde straks snøscooteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Helikoterstyrt i Røldal

KNAKK I TO: Helikopteret knakk i to etter kollisjonen med bakken.

Foto: Svela, Elling / NTB scanpix

– Jeg visste at det kun var kjentfolk som satt i helikopteret. Akkurat i det øyeblikket tenkte jeg det verste. Pulsen var ganske høy. Men vi så jo fort at folk var på vei ut, og da lettet situasjonen.

Slapp med skrekken

På nær mirakuløst vis kom samtlige om bord fra ulykken i god behold.

– Jeg var sjeleglad for at det gikk som det gikk. Denne helgen har vi Røldal Freeride Challenge igjen, og jeg må jo si at jeg tenker på dette av og til, sier Bratteteig.

Han og andre fra skisenteret kom først til stedet. Så strømmet det på med folk.

– Vi varslet alle som kunne varsles, og var raske med å sperre av et område, slik at ikke alle skulle ta seg inn til helikopteret. Så overtok politiet, forteller Bratteteig.

Har prioritert andre saker

Oddvar Bratteteig

VENTER PÅ SVAR: Ett år etter helikopterulykken venter daglig leder Oddvar Bratteteig ved Røldal skisenter fortsatt på svar på hva som skjedde.

Foto: Egil Torheim / NRK

Og siden har offentligheten sett liten utvikling i saken. Først for en måned siden ble etterforskningen avsluttet og overlatt juristen, forteller Jan Ludvig Fosse, lensmann i Kvinnherad.

Juristen skal vurdere om det skal reises rettssak etter styrten. Fosse vil ikke si noe om innholdet i rapporten de har levert fra seg. Men han innrømmer glatt at etterforskningen har tatt lang tid.

– Vi har hatt andre alvorlige saker som vi har vært nødt til å prioritere, måttet gjennomføre avhør i andre distrikter, og ventet på sakkyndigrapporter, deriblant fra Luftfartstilsynet. Vi har også gjort nye forsøk på å få avhør av piloten, uten at vi har fått det til, forklarer lensmannen.

– Ventet på en rask avklaring for et år siden

Havarikommisjonen har slått fast at styrten ikke skyldtes teknisk feil. Sverre Underbakke i Fonnafly undrer seg over at etterforskningen har trukket så langt ut.

– Vi har ventet på en rask avklaring siden for et år siden. Det er jo kjekt at det nærmer seg, sier han.

Piloten som fløy ulykkeshelikopteret er tatt ut av tjeneste så lenge saken etterforskes. Samtidig har Fonnafly skjerpet rutinene for pilotene når det gjelder manøvrering nær bakken.

– Vi skal ikke foreta svingninger på mer enn 15 grader når vi er nærme bakken, forteller Underbakke.

Han mener det er synd at blodprøven tatt av den promillemistenkte piloten forsvant.

– Jeg håper og tror at blodprøven kunne avklart saken, slik at vi kunne fått en frikjenning, sier han.

– En veldig belastning for piloten

Pilotens advokat Sveinung Eliassen har tidligere uttalt at etterforskningen virker å være ute av styring.

Røldal Freeride Challenge 2014

FULLT I BAKKEN: Denne helgen arrangeres Røldal Freeride Challenge, akkurat som da helikopteret styrtet. Bildet er fra lørdag.

Foto: Røldal Freeride

– Når det gjelder sakens realitet, vil jeg ikke gi noen kommentarer. Men det er beklagelig at saksbehandlingen drar ut, at de bruker så lang tid som de gjør. Å være i denne sitasjonen er en veldig belastning for ham, sier Eliassen om piloten.

Denne helgen er et helikopter fra Fonnafly igjen på plass over fjellsidene i Røldal skisenter.

Daglig leder Oddvar Bratteteig venter spent på konklusjonen etter ulykken.

– Det tar vel den tiden det må ta, så vi får bare vente, sier han.