Et skritt nærmere lovlige slanger

Mattilsynet har klar en liste med slanger, øgler, skilpadder og amfibier som kan bli lovlige i Norge. – Kommer sannsynligvis til å bli vedtatt, sier Mattilsynet. Det gir "Morten" håp om at slangene hans snart kan flytte ut fra soverommet.

Nyheten skaper kriblinger hos "Morten". NRK har tidligere fortalt at han gjemmer slangene sine på soverommet, fordi de ikke er lovlige. Han ønsker å være anonym for å beskytte dyrene sine.

Det store buret på bildet er til nye innkjøp. "Morten" forteller til NRK at han har planer om å kjøpe to nye slanger. Han velger imidlertid å vente med innkjøpene til det blir avklart om utvalgte arter blir lovlig i Norge.

Flere reaksjoner fra "Morten" kan du lese lenger nede i saken. Mer fra soverommet kan du lese her: "Morten" har ulovlige kjæledyr på soverommet .

Ifølge en beregning som Norsk Zoohandleres Bransjeforening har gjort for over seks år siden, er det mellom 80.000 og 120.000 ulovlige reptiler i Norge. Dette baserte de den gang på salg av utstyr i norske dyrebutikker. Tallene er imidlertid usikre siden dyrene er ulovlige og derfor holdes skjult.

Slanger, skilpadder, øgler, krokodiller, salamandere, frosker og padder går under samlebetegnelsen, herptiler. Alle disse artene er i dag forbudt å ha i norske hjem, med unntak av de som har dispensasjon. Dette er det i dag bare folk som på grunn av allergi, får for å skaffe seg skilpadder.

Tillater ikke giftige arter

Landbruks- og matdepartementet har gitt Mattilsynet i oppdrag å vurdere om noen av disse artene skal bli tillatt i Norge. Mattilsynet vil ikke foreslå å tillate arter som er aggressive eller giftige. Artene må heller ikke være truet, fanget som ville dyr eller kunne formere seg i norsk natur. De ser også på at artene bør tåle en viss grad av håndtering uten å bli stresset. De må heller ikke bli for store eller ha et spesielt høy aktivitetsnivå.

LES: Mattilsynet vil legalisere slanger .

Norsk Herpetologisk Forening (NHF), har på forespørsel fra Mattilsynet laget et forslag til positivliste. Etter det NRK kjenner til, skal listen som blir vurdert, være identisk med denne. Slik ser listen ut:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vitenskapskomiteen har tidligere kommet med innspill til positivlisten, og blant annet anbefalt å ta bort klofrosk fordi den innbærer en viss smittefare.

– Blir sannsynligvis vedtatt

– Listen blir sannsynligvis vedtatt om ikke Direktoratet for naturforvaltning har noen innsigelser, sier Heidi Bugge i Mattilsynet.

Om direktoratet for Naturforvaltning går god for listen, mener Bugge at det må komme mange reaksjoner fra folk som er uenige for å stanse legaliseringen. Den skal nemlig på høring i Stortinget om den blir godkjent av Direktoratet for naturforvaltning.

Mattilsynet har allerede en positivliste og forskrift klar, men må vente med å sende den tilbake til Landbruks- og matdepartemenetet etter risikovuderingen til Direktorat for Naturforvaltning.

Sjekker om artene kan påvirke norsk natur

Direktoratet for naturforvaltning har bedt Norsk institutt for naturforskning (NINA), om å sjekke om artene på listen kan påvirke det norske naturmangfoldet.
– De skal vurdere naturmangfoldet, og om disse dyrene kan påvirke dette i norsk natur, sier seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, Esten Ødegaard.

Han forteller at arbeidet skal være ferdig i midten av februar.

Dette betyr at det skal sjekkes om artene kan formere seg i norsk natur om de skulle rømme eller av andre grunner skulle ende opp i det fri.

Se publikum på Akvariet i Bergen holde slanger, godt assistert av reptilansvarlig, Remi Andersen. Saken fortsetter under videoklippet.

Video Publikum holder slanger på Akvariet i Bergen

Publikum holder slanger på Akvariet i Bergen

– Veldig gode nyheter

"Morten" bor et sted i Hordaland sammen med familien og deres to katter og fire slanger. Han blir veldig glad for å høre at Norge er et steg nærmere legalisering av utvalgte arter. Tre av slangene hans er på positivlisten. Han har i tillegg planer om å kjøpe flere slanger, og de to han har øverst på ønskelisten, står også på positivlisten.
– Jeg vil vente med å kjøpe de til vi får en avklaring. Blir de lovlig, er det utrolig bra. Blir det ikke noe av listen, kommer jeg til å kjøpe de uansett.

I dag har han en kornsnok, to kongepyton-slanger og en rosenboa plassert på soverommet. Rosenboaen er ikke på forslaget til positivliste. Slangene han ønsker seg er teppepyton og grønn trepyton.
– De skal helst bli lovlig før jeg kjøper de. Grønn trepyton koster en del tusenlapper, og det har jeg ikke lyst til å legge ut når jeg risikerer at dyret blir avlivet, sier han til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Kornsnok

Denne lille kornsnoken bor på soverommet til 'Morten'. Den tilhører en av slangeartene som kan bli lovlig i Norge.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Det er nemlig det som stort sett skjer når ulovlige reptiler blir oppdaget i Norge. Dyrene blir forsøkt omplassert, men dyrehagene kan ikke ta imot alt de får tilbud om.

LES: NRK har besøkt en ulovlig slangefarm

Reptilmiljøet holder pusten

"Morten" forteller at det er veldig stille og rolig i reptilmiljøet for tiden.
– Alle sitter hjemme bak gardinene og venter på at dyrene deres skal bli lovlig, sier han til NRK.no.

Det inntrykket har også Hans Fredrik, som drivet forumet reptilfreaks.no. Han forblir også anonym for å beskytte sine egne dyr.
– Nå er det helt stille i miljøet, og folk er veldig spente.

Hans Fredrik er sikker på at ingen av slange verken kan overleve eller formere seg i norsk natur. Det håper han at Direktorat for Naturforvaltning også kommer frem til.

Tidligere har han og andre som er for å legalisere slanger, øgler og andre herptiler, kjempet mot dyrevernere. Nå er det også stille på den fronten. På forumet anbefaler han også folk som skal gå til innkjøp av ulovlige kjæledyr til å kjøpe arter som kan bli lovlig.
– Det er de vanligste dyrene i Norge som står på listen, så det er tull å kjøpe noe annet nå. Det er ingen i reptilmiljøet som er interesserte i å bryte loven, så jeg er sikker på at folk vil gå ut fra listen om det blir en liste, sier han til NRK.

Skjermdump fra reptilfreaks.no

Skjermdump fra nettstedet reptilfreaks.no. Hans Fredrik forteller at folk i reptilmiljøet tar sterk avstand fra hold av giftige slanger.

Foto: Skjermdump

Spent på hva som skjer med de andre dyrene

– Vi er veldig spente på hva som skjer med dyrene som ikke blir legalisert, om listen blir godtatt, sier Hans Fredrik.

Han håper at det kan komme en løsning for disse dyrene, slik at folk ikke må fortsette med å skjule dem.

– Det hadde vært spennende med dispensasjoner for å holde reptiler for de som havner utenom listen.

Hans Fredrik kjenner til at flere personer i Bergen har søkt om dispensasjon for å holde ulovlige dyr. Alle har blitt avvist, men han håper at dette er noe som kan vurderes om et knippe utvalgte arter blir lovlig i Norge.

– Nå venter vi bare i spenning på hva som vil skje, for har gjort det vi kan. At reptiler og amfibier er lovlige i Sverige og Danmark uten problemer, viser jo at Norge ikke har gode grunner for å ikke følge etter. Smuglingen vil jo garantert gå ned, sier han til NRK.no.