Alarmen gikk ikke av da flytende petroleumsgass lakk ut på Mongstad

MONGSTAD (NRK): Lekkasjen som førte til full evakuering ble oppdaget av en operatør på «runde». Ingen alarmer ble utløst, sier Equinor. – Vi vet ennå ikke hvor farlig det var.

Evakuerte etter gasslekkasje på Mongstad

RUNDT 300 EVAKUERT: Oljeraffineri-delen av Mongstad-anlegget ble evakuert mandag morgen på grunn av en gasslekkasje. De evakuerte ble samlet i Mongstadhallen, like ved anlegget.

Foto: Silje Thalberg / NRK

– Vi har hatt en gasslekkasje, hvor vi valgte å evakuere anlegget av hensyn til våre ansatte. Ingen er kommet til skade. Lekkasjen er stengt av og vi har kontroll på situasjonen, sier administrerende direktør i Equinor Mongstad, Rasmus Wille.

Raffineriet i Nordhordland ble evakuert litt før klokken åtte mandag morgen, etter meldinger om lekkasje fra en gasstank på rundt ti kubikkmeter.

Lekkasjen oppstod i et anlegg som produserer nafta, som brukes i bensinproduksjon.

Laster Twitter-innhold
Adm. dir. Rasmus Wille om evakueringen på Mongstad.

VET IKKE ÅRSAKEN: Administrerende direktør Rasmus Wille ved Equinor Mongstad sier det ikke er klart hvordan lekkasjen oppstod.

Ingen alarmer utløst

Klokken 08.43 opplyste 110-sentralen at lekkasjen er stoppet.

– Mannskapene melder at situasjonen er under kontroll. Evakueringen opprettholdes likevel til området er klarert, sa vaktkommandør Håkon Myking til NRK.

Gasstanken ble etter lekkasjen kjølt ned av industribrannmannskapet på anlegget.

Rasmus Wille sier Equinor foreløpig kan si lite om årsaken til lekkasjen. Men han forteller at ingen alarmer ble utløst som følge av lekkasjen, som altså førte til full evakuering.

– Vi vet ikke så mye om årsaken nå. Det vi kan si at det ikke er noen gassalarmer som har blitt utløst. Så det må ha vært en operatør som oppdaget dette på en runde i anlegget, sier han.

Laster Twitter-innhold
Nødetater på Mongstad etter gasslekkasje

FIKK KONTROLL: Industribrannvernet på Mongstad fikk kontroll på situasjonen på under en time. Her returnerer nødetatene ved titiden mandag.

Foto: Silje Thalberg / NRK

– Tar alle tegn på lekkasje alvorlig

Ingen ble skadet i hendelsen.

– Alt mannskap er gjort rede for. Nå jobbes det med å få gjort anlegget sikkert og å få full oversikt over situasjonen, sa pressetalskvinne Elin Isaksen i Equinor til NRK mandag formiddag.

Det ble først opplyst at mellom 600 og 700 ansatte var evakuert. Dette tallet ble ut på formiddagen nedjustert til rundt 300. Selskapet vet fortsatt ikke hvilke konsekvenser hendelsen kan få for produksjonen ved raffineriet.

Statoil Mongstad.

NORGES STØRSTE: Equinor-anlegget på Mongstad er det største oljeraffineriet i Norge. Totalt jobber rundt to tusen mennesker på Mongstad-basen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Hvor alvorlig var situasjonen?

– Vi tar alle lekkasjer svært alvorlig. Per nå vet vi ikke hvor farlig dette har vært, vi må først finne årsaken for å kunne si noe om det. Men gasslekkasjer er noe vi liker dårlig, sier direktør Wille.

Gasslekkasjen ble håndtert av Equinors eget industribrannvern-korps på Mongstad, men også mannskaper fra Lindås og Meland brannvern rykket ut.

Ifølge både brannvesenet og Equinor er det for tidlig å si noe om årsaken til lekkasjen.

– Så snart det er mulig, vil vi gå inn i anlegget og prøve å finne årsaken, sier Wille.

Nafta-anlegget og et naboanlegg var ved 11-tiden fortsatt stengt og evakuert, mens de ansatte i raffineriets øvrige deler har fått gå tilbake til arbeidet sitt.

To tusen ansatte

Oljeraffineriet er det største i Norge, og majoriteten av produksjonen består av bensin, diesel og flydrivstoff. Anlegget har vært i drift siden 1975.

Rundt to tusen mennesker jobber på Mongstad, som også huser en råoljeterminal, et NGL-prosessanlegg, et kraftvarmeverk og et teknologisenter for CO₂-fangst.