Hopp til innhold

Enige om å vente med bybanetraseen mot Åsane

Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet inngikk onsdag en avtale om å søke byrådssamarbeid om de vinner valget. Forutsetningen er at bybanetraseen mot Åsane ikke blir avgjort før valget.

Høyre, Venstre og Frp skrev i dag avtale om byrådssamarbeid.

Tor Woldseth (Frp), Martin Smith-Sivertsen (H) og Erlend Horn (V) skrev i dag en avtale om å prøve å få til et byrådssamarbeid, dersom valgresultatet skulle tillate det.

Foto: Sølve Rydland

Valglogo

Tor Woldseth (Frp), Martin Smith-Sivertsen (H) og Erlend Horn (V) kalte onsdag ettermiddag inn til pressekonferanse i Skostredet. På uteserveringen til kafeen «Roll og rock» skrev under en avtale om å forsøke å finne sammen etter valget, dersom det skulle være parlamentarisk grunnlag for det.

Vilkåret for avtalen er at byrådet ikke legger frem noe sak om bybanetraseen mot Åsane før valget til høsten.

De tre partiene har vært i to ulike skyttergraver i bybanekampen i Bergen.

– Vi ønsker å være tydelige på at vi ønsker et samarbeid på borgerlig side, og at det er langt mer enn bybanesaken som skal diskuteres etter valget, sier Venstres gruppeleder Erlend Horn.

Mens Venstre er tilhengere av traseen forbi Bryggen, har de to andre partiene kjempet for tunnel bak sentrumskjernen.

Ifølge de siste meningsmålingene vil ikke de tre partiene få tilstrekkelig med stemmer til å kapre flertallet i bystyret, slik de ville hatt med dagens bystyresammensetning.

KrF ikke med

Kristelig folkeparti, som kan havne på vippen, var ikke rundt bordet da avtalen ble undertegnet i dag. Partiet har også vært i samtaler med partiene, men det gule sentrumspartiet ønsker ikke å låse seg til de andre borgerlige partiene.

– Det burde vært fire parti rundt bordet her i dag, men det ble tre i første omgang. KrF har sagt at de vil tenke litt på det. Derfor ble det tre nå, men døren er åpen for det fjerde, sier Fremskrittspartiets førstekandidar Tor Woldseth.

Bybanen lagt på is

De tre partiene er enige om at beslutningen om bybanetraseen mot Åsane skal vente til etter valget.

– Trase for bybane mot Åsane blir ett av flere politiske spørsmål, og det er ikke et spørsmål som alene skal avgjøre hvem man samarbeider med. I disse forhandlingene må vi diskutere oss fram til gode løsninger for alle tre paritene når det gjelder bybanen, sier Høyres Martin Smith-Sivertsen.

Ønsker å ha med Krf

Byrådslederen sier at det slettes ikke er motvilje mot å få KrF med på laget.

– Vi ønsker å styre byen lenge, da er det en fordel med en enda bredere ikke sosialistisk platform, sier Smith-Sivertsen.

Vil ikke låse seg

Mens de andre borgerlige partiene skrev under på avtalen i Skostredet, satt KrFs gruppeleder Marita Moltu på kontoret sitt på rådhuset. Moltu, som står på andreplass på partiets valgliste i Bergen, sier det ikke var aktuelt for partiet å binde seg til de borgerlige partiene i denne omgang.

– Vi ønsket ikke å gå inn i den avtalen, for den ga oss egentlig ingenting, sier Moltu, med trygg forvissing om at Arbeiderpartiet har utelukket at de vil danne flertal for en bybanetunnel før valget.

Selv om Moltu holder døren på gløtt for å skifte side og samarbeide med Arbeiderpartiet, er hun klar på at det fortsatt er størst sjanse for at partiet lander på borgerlig side etter valget.

– Vi har i utgangspunktet hatt et godt samarbeid til Høyre og Frp i flere år, det er ikke enkelt for oss å skifte side. Men samtidig kan vi ikke gå inn å forplikte oss her og nå, sier hun.