Hopp til innhold

Fra 800 til 80.000 turister til Trolltunga på seks år

Turismen til Trolltunga i 2016 er formidable hundre ganger så mange som i 2010. Neste år ventes tallet å passerer 100.000 turister.

Trolltunga dronefoto

POPULÆRT: Turister fra hele verden strømmer til Odda og Trolltunga for å se utsikten fra fjelltoppen.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Det har vært en formidabel vekst, sier Olaf Bratland i Statens Naturoppsyn.

Han har siden 2013 registrert fotturistene som bestiger Trolltunga i perioden juni-august, på oppdrag fra Fylkesmannen i Hordaland.

Odda kommune beregner det endelige besøkstallet per år ved å legge sammen disse tallene med beregninger for den delen av året naturoppsynet ikke teller.

Kommunen anslår at det i 2010 var 800 personer som besteg Trolltunga. Seks år senere var antallet 80.000.

Tallene til Statens Naturopsyn tar ikke høyde for turister som går opp utenfor sesong. Det reelle tallet befinner seg dermed en plass mellom 80.000 og 90.000 i år, ifølge oppsynet og kommunen.

Laster innhold, vennligst vent..

Tøft år for redningsmannskapene

Eksplosjonen av turister til Trolltunga, har også bydd på utfordringer. Hele 40 ganger har redningsmannskaper i Odda rykket ut til oppdrag ved Trolltunga i år.

– Det har vært en stor utfordring å håndtere turistekslosjonen og å få på plass tilak har vært helt nødvendig, både for sikkerheten til turistene og for å ta vare på landskapet, sier rådgiver Rolf Bøen i Odda kommune.

Han forteller at kommunen blant annet har sikret stier og bygget nødbuer som skal brukes dersom været slår om.

– Når vi får besøk fra hele verden, er det mange som er litt Severin Suveren og som ikke hører på de lokale. De er rett og slett er for dårlig forberedt, sier Bøen.

Odda Røde Kors

FRIVILLIGE: Tre medlemmer av Odda Røde Kors Hjelpekorps. Fra venstre: Vilde Jordal, Leiv Varberg og Synne Lindvik.

Foto: ODDA RØDE KORS HJELPEKORPS

Forventer 100.000 neste år

Kommunen sa etter en formidabel økning i antall turister i sommer at de forventet at de kunne passere hundre tusen besøkende i løpet av 2016.

– Besøket har vært litt lavere enn forventet. Det skyldes nok i stor grad dårlig vær, for vi merker at mens antallet utenlandsturister, som allerede har bestilt en reise, har holdt seg stabilt. Men det har kommet færre nordmenn, sier Bøen.

Neste år tror han besøkstallet vil passere 100.000.

– Er dere rustet til å håndtere så mange?

– Nå er vi hvert fall i stand til å håndtere 75.000, så blir det spennende å se om det kommer en ny turistekspslosjon. Men vi prøver å ta høyde for at det kan komme opp mot 100.000 og at vi skal klare å håndtere det, sier Bøen.

Turister på Trolltunga

SELFIE-KØ: Slik så det ut på Trolltunga en tilfeldig augustdag i 2016. Denne dagen var det cirka én time ventetid for å komme ut på «tunga» for å få tatt det obligatoriske selfie-bildet.

Foto: Asle Hella / NRK