En spesiell 1. mai-markering i Bergen

BERGEN (NRK): Ordføreren i Bergen startet 1. mai-talen med å minnes de omkomne etter helikopterstyrten på Turøy. Hun har selv ventet på å få sin kjære hjem fra Nordsjøen.

Marte Mjøs Persen

MINTES DE OMKOMNE: Bergensordføreren startet sin tale på 1. mai-marikeringen på Torgalmenningen i Bergen med å minnes de omkomne i helikopterstyrten på Turøy.

Foto: Ingfrid Fossåskaret

– Jeg har mange ganger ventet på tekstmeldingen som sier; «Jeg har landet, er på vei hjem. Glad i deg.» Den meldingen var det mange som ikke fikk på fredag, sier Marte Mjøs Persen og er tydelig beveget.

Hun har akkurat holdt tale til arbeiderne på 1. mai-markeringen på Torgalmenningen i Bergen. Hun startet talen med å minnes de omkomne i helikopterstyrten på Turøy.

Streikende på 1. mai-markering i Bergen

I STREIK: 450 streikende i Fellesforbundet stilte i streikevester på 1. mai-markeringen i Bergen.

Foto: Ingfrid Fossåskaret

13 personer mistet livet på vei hjem fra jobb på Gullfaks B-plattformen i Nordsjøen.

– Dette har vært en spesiell helg. Bergen og landet er i dyp sorg. Samtidig skal vi i dag feire seierne vi har hatt i arbeidslivet. Det er store kontraster, sier hun.

– Venter og lengter

Ordføreren har selv kjent på det å vente på at ektemannen skal komme hjem fra jobben i havet. Han jobbet mange år offshore.

Nordsjøarbeidere er på jobb flere uker i strekk og Mjøs Persen sier de som sitter hjemme, venter og lengter veldig.

– Det oppstår et stort savn etter kjæreste eller pappa. Det er tungt å ha noen som jobber i Nordsjøen i utgangspunktet. Når dette skjer er det fullstendig hjerteskjærende, sier hun.

13 roser

1. mai-markeringen åpnet med ett minutts stillhet og mange møtte opp i svarte sørgebånd.

De omkomne ble minnet både i hovedtalen holdt av nestlederen i LO, Hans-Christian Gabrielsen, og i talen til ordfører Marthe Mjøs Persen.

Også andre steder i landet ble de omkomne i helikopterstyrten minnet og hedret søndag.

Fagforeningenes årlige markering utenfor oljemuseet i Stavanger på 1. mai, ble ekstra spesiell. De la ned tretten roser ved minnesmerket «Oljearbeideren».