Hopp til innhold

Mann døde da bølge traff borerigg i Nordsjøen

Én mann i 50-årene døde og to ble skadet da en stor bølge traff boreriggen COSL Innovator i Nordsjøen. 44 ansatte er evakuert, og får tilbud om krisehjelp på Flesland.

Cosl Innovator

ULYKKE: Riggen COSL Innovator, som jobber for Statoil på Troll-feltet i Nordsjøen, ble offer for uværet onsdag ettermiddag.

Foto: Kristian Eidesvik/Studio Eidesvik

Klokken 16.55 onsdag ettermiddag fikk Hovedredningssentralen melding om en ulykke på boreriggen COSL Innovator på Trollfeltet i Nordsjøen utenfor Bergen.

– Vi fikk melding om at riggen var truffet av en kraftig bølge, at det ble noe skade på riggen, og at de fikk skadde personer. Det har vist seg i etterkant å være to lettere skadet og en omkommet, sier Nils-Ole Sunde, redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Den omkomne er en mann i 50-årene bosatt på Østlandet. De pårørende er varslet, opplyser operasjonsleder Tor Helge Stavik i Rogaland politidistrikt.

– Vi synes det er utrolig trist å ha fått denne beskjeden. Vi er opptatt av å få ivaretatt dem som er berørt, sier Statoils pressetalsmann Morten Eek.

Skadd person fraktet til Florø

Dødsulykken skal ha skjedd vet at brottsjø slo inn i boligkvarteret på plattformen, som lå i et område som har vært hardt rammet av uvær onsdag.

– Det har vært litt dårlig vær der ute, og riggen har blitt truffet av en bølge, sier adm. dir. Jørgen Arnesen i COSL Drilling Europe AS til NRK.

Hovedredningssentralen sendte ut sitt Sea King-helikopter, som tok med en av de skadde til legevakt i Florø. Den andre skadde er fraktet til land med et av Statoils redningshelikoptre.

Scandic Bergen Airport

MOTTAKSSENTER: De evakuerte ansatte fra den forulykkede riggen får ved 00.30-tiden informasjon av Statoil på mottakssenteret selskapet har etablert på hotellet like ved Flesland. Det er også helsepersonell og prest til stede.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Tas imot av helsepersonell

Det var 106 personer på riggen. Totalt ble 44 personer evakuert etter ulykken. De uskadde fraktes med Statoils «search and rescue»-helikoptre til Flesland i Bergen.

– Helikoptrene kan ikke lande på riggen på grunn av store bølger og mye bevegelse, så de løfter én og én person av, forteller Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen.

Statoil har opprettet et mottakssenter for de ansatte på hotellet Scandic Bergen Airport like ved flyplassen.

– Der er det helsepersonell til stede, og det er også tilbud om prestetjeneste, for dem som måtte ønske å ha noen å snakke med, sier Eek.

Det er også opprettet to pårørende-telefonnumre. For COSL: +47 800 30 499. For Statoil: +47 800 500 20.

Skader på boligmodulen

De øvrige ansatte på riggen blir igjen mens riggen går mot land, trolig til Mongstad eller Ågotnes. Riggen vil komme til land i morgen kveld.

Brottsjøen førte til vanninntrengning på riggen. Eek forteller at det er på boligmodulen det virker å være størst skader.

– Riggen holdt på med en borejobb, men var koblet fra brønnen på grunn av det dårlige været de siste dagene. Det er mørkt, men man har kunnet se skader på boligmodulen. Men skadene får vi ikke fullt overblikk over før vi får se dem i dagslys, sier Statoils pressetalsmann.

COSL Innovator er bygget hos Yantai Raffles Shipyard i Kina og har boret på Trollfeltet siden 2012. Petroleumstilsynet (Ptil) har etablert beredskapssentral, og sier de ser svært alvorlig på hendelsen, ifølge NTB.

COSL Innovator

ULYKKE: COSL Innovator ble rammet av en ulykke i Troll-feltet.

Foto: Skjermdump marinetraffic.com