Elbilforeningen gir Bergen stryk

Mens Oslo har 500 ladepunkter for elbil, har Bergen kun 30. – Kommunen må kjenne sin besøkelsestid, mener Norsk Elbilforening.

Nissan Leaf

– SKRIKENDE BEHOV: Bergen har bare 30 ladepunkter for elbil. Behovet er langt større enn tilbudet, mener Norsk Elbilforening.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

Er Bergen verdens fremste elbil-by?

Det var påstanden miljø- og utviklingsbyråd Fillip Rygg (KrF) satte frem på bloggen sin før helgen, riktignok med et spørsmålstegn bak.

– Nei, er det klare svaret fra Norsk Elbilforbund.

Oslo er best

Ifølge deres tall har Oslo kommune nå 500 ladepunkter for elbil. Bergen har kun 30.

– Jeg vil gi Bergen stryk. Byen var flinke for noen år siden, men nå er det på tide at politikerne tar grep og tenker på byen som helhet, mener foreningens generalsekretær Snorre Sletvold.

Oslo kommune har en egen støtteordning for ladestasjoner for elbil, og gir opp mot ti tusen kroner til selskaper, borettslag og organisasjoner som ønsker å sette opp ladestasjoner.

Fillip Rygg mener imidlertid at dette ikke er den riktige veien å gå for at Bergen skal bli en bedre by å eie elbil i.

– Det er ikke der støtet bør settes inn. Det vi må fortsette å jobbe for er flere hurtigladepunkter. Vi planlegger nå en grønn sone på Danmarks plass, som skal få ti hurtigladepunkt, sier Rygg.

Trenger gatelading

Byråden mener nemlig at folk ikke har behov for langtidslading i gatene utenfor boligene sine.

– De aller fleste lader der hvor de bor, sier Rygg.

Det er Elbilforbundet ikke enige i. Generalsekretær Sletvold mener det er et skrikende behov for langt flere ladepunkter enn det Bergen har å by på i dag.

– Grunnen til det er at mange som har skaffet seg elbil, ikke bor slik at de har tilgang til privat parkeringsplass og er avhengig av å parkere ute i gaten. Vi mener kommunene må bidra til at denne befolkningsgruppen også kan kjøre elektrisk, sier han.

Og forskjellene i antallet ladepunkter vil trolig øke til neste år. Oslo planlegger ytterligere 400 ladepunkter, noe som vi gi hovedstaden totalt 900.

Når den grønne sonen på Danmarks plass står ferdig, vil Bergen til sammen ha 40 ladepunkter for elbiler.