Ekstremværet «Birk» herjer – en rekke ras og oversvømmelser

Enorme nedbørsmengder førte til flere ras og oversvømmelser på Vestlandet lillejulaften.

Ras på vegen mellom Østerbø og Søreide

ISOLERER BYGD: Dette raset som gikk lørdag ettermiddag sperrer vegen til Østerbø i Høyanger.

Foto: Kim Andre Osland

– I natt har vi hatt mellom 80 og 90 oppdrag, forteller vaktkommandør Håkon Myking ved 110-sentralen i Hordaland.

Utpå lille julaften har brannvesenet fremdeles store styrker i arbeid.

– Det er masse arbeid, og vi har fortsatt store styrker ute. Vannet gjør stor skade på kjellere, og vi prøver å pumpe ut det vi kan, sier Myking.

Flere steder har store mengder vann trengt inn i kjellere, og veier er oversvømt. Flere kjøpesenter har fått garasjeanlegg oversvømt, boliger har fått kjellere fylt av vann, og små og større ras har stengt veier.

Like før klokken 14.30 gikk et jordras på E134 ved Kyrping i Etne, og veien blir stengt ut dagen. Stedet ligger midt i området som meteorologene varset de aller største nedbørsmengdene da de natt til lørdag satte stempelet ekstremvær på forholdene.

Natt til lørdag valgte meteorologene å oppgradere varselet til ekstremvær, som har fått navnet «Birk». I løpet av siste 24 timene er det satt ny døgnnedbørrekord for desember ved målestasjonen på Florida i Bergen. Ifølge Meteorologisk institutt har det kommet 93,9 millimeter regn. Den forrige rekorden på 89,7 millimeter var fra 2004.

Det er ventet 100-150 mm fra fredag kveld til lørdag kveld.

Mange veier er oversvømte etter uværet Birk.

– Gullfjellet i Arna har fått 100 mm nedbør i løpet av tolv timer, så det sier jo sitt. Det går over til bygevær i kveld. Da dreier vinden til nordvest, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Værvarslinga på Vestlandet.

Rammer hele Vestlandet

Regnværet begynte fredag kveld. Det er særlig indre og midtre strøk av Sunnhordland, og nord og øst for Boknafjorden som er utsatt. Varselet gjelder Hordaland og Rogaland. I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det sendt ut OBS- varsel på grunn av mye nedbør.

I Sogn og Fjordane er flere veier stengt på grunn av ras, rasfare og flom. Lørdag ettermiddag gikk et steinras som isolerer bygda Østerbø i Høyanger.

Laster Twitter-innhold

Også bygden Fimreite er isolert på grunn av ras.

NVE varsler jordskredfare

Fredag ettermiddag var meteorologene usikre på om det kom til å bli ekstremvær, men beholdt fase-a varsel og den ekstra overvåkingen av værsituasjonen.

– Prognosene har tatt seg opp med nedbør, det har alt kommet mye og det skal fortsette å regne, så derfor har vi valgt å gå ut med ekstremværvarsel, sier Andersen lørdag morgen.

NVE advarer mot ras (ekstern lenke), og har satt farenivået til oransje for både jordskred og flom det neste døgnet. Dette er det nest høyeste varslingsnivået.

«Vi minner om at det er stor snøskredfare i store deler av fjellområdene i Sør-Norge. Snøskred kan potensielt treffe bekker/elver og demme opp disse. Dette kan føre til oversvømmelser og bekke- og elveløpsendringer» skriver de på varsom.no.

Lastebåt på grunn

Et mannskap på sju ble evakuert med redningshelikopter da en fraktebåt gikk på grunn lørdag morgen. Klokken 11.45 var en slepebåt til stedet, og havaristen var på vei til Kristiansund.

– Det har vært meget dårlig vær så det var ikke bare enkelt, men det gikk bra, sier skipper Sigmund Kaplanski.

Fraktebåten "Optimar" har grunnstøtt