Hopp til innhold

Ekssamboeren: – Tiltalte var veldig sjarmerende

Den drapssiktede 50-åringen sjarmerte eksen sin i senk da de møttes våren 2008. Men forholdet endret raskt karakter. – Jeg var fanget, forklarte hun i retten.

Gulating lagmannsrett

ANKESAK STARTET I DAG: 50-åringen er tiltalt for forsettlig drap og to drapsforsøk, hvorav et overlagt.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Mannen, som i Gulating lagmannsrett i dag erkjente skyld for å ha forvoldt Kay Ivar Sommerschilds død , skal ha vært svært kontrollerende og truende overfor sin tidligere samboer.

I retten forklarte kvinnen mandag at hun levde i konstant frykt den siste tiden før dramaet i leiligheten i Lyderhornslien.

– Vi sov på skift. Den største frykten var at han en dag skulle komme og ta livet av meg eller en av mine, sa hun i lagmannsretten.

LES OGSÅ: Anker drapsdom og bytter forsvarer

Kay Ivar Sommerschild

SKUTT OG DREPT: Kay Ivar Sommerschild (25) ble skutt da han prøvde å beskytte sin kjæreste og hennes mor.

Foto: Privat
Advokat Øyvind Storrvik

NY FORSVARER: 50-åringen blir i lagmannsretten representert av advokat Øyvind Storrvik.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Han kontrollerte livet mitt

Oppførselen i starten av forholdet skal ha stått i skarp kontrast til adferden han viste senere.

– Da vi møttes, var han sjarmerende, vittig og veldig interessert i meg. Jeg var veldig forelsket, det virket det som han også var. Jeg ble godt tatt vare på, og han kom godt overens med barna mine, sa kvinnen under sin forklaring i lagmannsretten.

Men etter en tid reagerte hun på at mannen sendte henne uvanlig mange tekstmeldinger, samt ringte henne svært ofte.

– Det ble for mye. Men han ble sint og irritert om jeg ikke svarte på meldinger eller tok telefonen. Han kontrollerte livet mitt og skulle vite hvor jeg var og hvem jeg snakket med, hevder hun.

Levde i frykt

Da hun konfronterte ham med de mange tekstmeldingene, skal svaret ha vært at han hadde problemer med å ha tillit til kvinner, på grunn av dårlige erfaringer i tidligere forhold.

– Jeg innrettet meg, fordi jeg begynte å bli redd. Han hadde fortalt at han var torpedo på 80-tallet og hadde mange bekjentskaper, fortalte hun.

Forholdet skal ha forverret seg drastisk da de to ble samboere.

I lagmannsretten tegner hun et bilde av en svært kontrollerende og manipulerende mann som gjorde det han kunne for å begrense hennes kontakt med omverdenen.

– Sendte 600 meldinger på to måneder

Blant annet skal hun ikke ha fått lov å hente sin egen post, og hun hevder også å ha blitt nektet å gå på butikken for å handle.

– Jeg var fanget i forholdet. Det er vanskelig å beskrive den redselen jeg har hatt. Sinnet han viste var nesten verre enn om han hadde slått meg, sa kvinnen, som også forklarte at mannen nesten alltid beklaget sinnet i sitt i etterkant og hevdet at han hadde overreagert.

Da paret til slutt avsluttet forholdet, skal 50-åringen tilsynelatende ha taklet bruddet bra. Han skal til og med ha hjulpet kvinnen med å flytte inn i ny bolig. Deretter skal hun ha begynt å motta trusler.

– I løpet av to måneder etter bruddet, fikk jeg 600 meldinger fra ham med trusler og unnskyldninger, forklarte kvinnen.

Hun skal også ha blitt truet til å komme hjem til ham etter at de to avsluttet forholdet. Da hun etter en tid brøt all kontakt og ikke lenger svarte på noen henvendelser, skal 50-åringen ha uttalt:

«Du tar sjanser. Du er død!»

Gikk til politiet

Etter en tid gikk kvinnen til politiet for å anmelde mannen. Påtalemyndigheten mener det er en av årsakene til at mannen skal ha oppsøkt henne med pistol mandag 18. oktober 2010, ifølge tiltalen for å drepe henne.

Kvinnens forklaring fortsetter i morgen. Den tiltalte 50-åringen skal etter planen forklare seg onsdag.