Hopp til innhold

Eksplosjon av unge i narkomiljøet

Rusmisbrukere skremt over utviklingen. – Det er blitt tøft å henge i parken, sier ekspert.

Heroin
Foto: MUSADEQ SADEQ / AP

I løpet av fem-ti minutter i Nygårdsparken får du tak i akkurat det du ønsker, uavhengig av alder og om du har hatt kontakt med rusmiljøet tidligere.

Narkomane Kenneth (28) er skremt over utviklingen i Nygårdsparken. Spesielt reagerer han på at klientellet stadig blir yngre, og at det ikke er noe problem for ungdom å få kjøpt stoff.

- Før ble de kastet ut

- Da jeg var ung, måtte jeg få andre til å kjøpe for meg. Folk bare kastet meg ut fra parken, og jeg fikk aldri kjøpt noe selv. Men slik er det ikke lenger. Så lenge du har penger, er det helt ok, sier Kenneth.
Tidligere leder i Landsforbundet mot stoffmisbruk i Hordaland, Tor Blaha, mener økningen blant annet skyldes åpnere grenser, enklere transport internasjonalt, lave priser og et skremmende liberalt syn på narkotika i mange ungdomsmiljøer.

Tor Blaha

SKREMT: Tor Blaha er tidligere leder i Landsforbundet mot stoffmisbruk i Hordaland.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

- I tillegg til den gruppen ungdommer som ruser seg fordi de har problemer, har vi nå fått en gruppe vi kan kalle luksusbrukere. Det er ungdom med rimelig frie tøyler som begynner med kokain og annet partydop for å være med i jetset-livet, sier Blaha til nrkhordaland.no

Ukjente tar overdose

Likevel øker tilstrømmingen av ungdommer i den andre kategorien, som gjerne holder til i Nygårdsparken.

- Er det blitt tøft å henge i parken?

- Ja, det kan virke slik. Vi ser veldig mange unge rusmisbrukere i Strømgaten, som er hovedfartsåren opp til parken, sier Blaha.

Politiet opplyser at stadig færre av ungdommene som tar overdose er totalt ukjente navn. Samtidig går antallet heroinbeslag dramatisk opp, og beslagene blir større og større.

Har mye penger

Blaha tror en av årsakene til at ungdommene er ukjente navn for politiet, skyldes at de stort sett har nødvendig med penger mellom hendene.

- En brukerdose heroin får du helt ned i 200 kroner. Ungdommene er heller ikke så veldig kriminelle i starten. De får tak i penger ved å jobbe svart, jobbe for gatemagasiner eller andre ting. Vi ser også at en del leger dessverre skriver ut medikamenter til unge helt ukritisk, sier Blaha.

- Hva må gjøres?

- Vi trenger en handlingsplan, slik som ble gjort i 2001. Et av de største problemene er at hjelpeapparatet ikke tar saken på alvor fra første stund, og sier de vil vente litt med å gripe inn, fordi dette kan være noe ungdommen bare eksperimenterer med. Går man på et sosialkontor eller til barnevernet, så går det gjerne tre-fire måneder før noe skjer. Da er det for sent, sier Blaha.

Fatter ikke hvorfor

Narkomane Kenneth sliter med å forstå hvorfor rusmiljøet virker tiltrekkende på ungdom. Han rister på hodet over utviklingen.

- En dag var det en jente på knapt 16 år som spurte om å få kjøpt stoff. Det virker som de synes det er tøft å være med de som går her oppe. Ikke spør meg om hvorfor, sier Kenneth.