Hopp til innhold

Dette må du kreve av forsikringsselskapet når du reiser med sykdom

Språket i forsikringspapirer er både kronglete skrevet og vanskelig å forstå, mener forsikringsekspert.

Marathi-stranden

RÅDER Å SJEKKE: Det er lurt å be om en ekstra formulering fra forsikringsselskapet før du legger på reise med sykdom, advarer ekspert.

Foto: Petter Strøm / NRK

Onsdag skrev NRK om 65 år gamle Gerd Sissel Austrheim som døde under en ferietur på Kreta i september i fjor.

I fire måneder har avdøde Austrheim ligget på et sykehus i Hellas. Samtidig har familien hjemme i Norge kjempet mot forsikringsselskapet Frende for å få sin avdøde mor hjem.

Familien fikk først beskjed om at reiseforsikringen ikke dekket sykdomsbehandlingen til 350.000 kroner. De mente Austrheim var for syk til å reise.

Frende ønsket heller ikke å dekke transport av moren hjem. Tre dager etter at NRK tok kontakt, snudde Frende, og nå tar de hele regningen. Selskapet sier det er «juridisk tvil» i saken.

– Snakk med lege og forsikringsselskap

Karlin Moen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk familieøkonomi, sier man aldri kan være sikker på at reiseforsikringen dekker akutt sykdom på reise, med mindre man tar et viktig grep:

– Det er lurt å snakke med både lege og forsikringsselskapet før reise. En del forsikringsselskaper har egne helsetelefoner eller helsesjekker på nettet. Forklar sykdomsbildet ditt og få formuleringen «vi har tenkt til å dekke deg hvis noe skjer» før du reiser, sier hun.

– Da har du fått en forhåndsgodkjenning. Da kan ikke de gå tilbake på ordet sitt, fortsetter hun.

Norsk Familieøkonomi

SAMMENLIGNER: Karlin Moen er kommunikasjonsrådgiver i Norsk Familieøkonomi. Selskapet sammenligner blant annet forsikringer.

Foto: Privat

– Gjemmer seg bak uklare formuleringer

Det er vanlig at forsikringsselskapene reserverer seg mot akutt forverring av kjent sykdom i forsikringsavtalene, ifølge Moen.

Hun sier enkelte selskap ikke definerer hva som er «kjent sykdom», mens andre beskriver dette som sykdom som har vært under behandling de siste to eller tre månedene.

I vilkårene til forsikringen til Gerd Sissel Austrheim står følgende formulering:

«Dekningene under Reisesyke omfatter ikke: Utgifter som skyldes komplikasjon eller forverring av kjente sykdommer/lidelser dersom det etter en objektiv medisinsk vurdering var sannsynlig at komplikasjon eller forverring ville oppstå i løpet av reisen.»

Tre søsken har kjempa mot forsikringsselskapet Frende for å få den døde mora si heim frå Hellas.

MÅTTE KJEMPE: Forsikringsselskapet mente moren til Trine Austrheim, Odd Martin Austrheim og Merete Austrheim Rebnord var for syk til å reise.

Foto: Eli Bjelland / NRK

Dersom det ikke defineres tydelig hva som er «kjent sykdom», er det spesielt lurt å ta telefonen til forsikringsselskapet og forklare sykdomsbildet ditt, ifølge Moen.

– Flere selskaper har uforståelige formuleringer. Det kan være heftige dokumenter, liten skrift og uklare formuleringer. Når kunden ikke forstår betydningen, er det lettere for selskaper å gjemme seg bak formuleringen i etterkant, sier hun.

– Vanskelig å være presis

Leder i Finansklagenemnda, Harald Sverdrup, skriver i en e-post til NRK at mange klagesaker handler om vedkommende ble akutt syke på reise.

Han mener også at det er vanskelig å sette seg inn i forsikringsvilkår, både når det gjelder språk og tilgjengelighet.

– Bransjen har fortsatt en lang vei å gå, skriver han.

Han påpeker likevel at det kan være vanskelig for forsikringsselskapene å lage tekster som er enkle nok.

– Det er med vilkår som med lovtekst. Blir det for detaljert, så blir det lett for omfattende og uleselig. Vilkårene skal fange opp mange ulike situasjoner, og det er ikke alltid lett å være helt presis da, forklarer Sverdrup.