Se bilder av eksotiske frukter
Fikenen ser litt ut som en hårete løk.
Du skal være forsiktig med fiken. Hvis den ikke er moden, så kan fruktkjøttet være etsende. Ikke så sterkt som syre, men folk med problemer med tørre lepper kan få svidd bort hinnen på leppene, og man kan få munnsår.
Ta fikenen mellom hendene, klem forsiktig, gir den etter, så er den moden.
God i forretter
Dette er en av de få eksotiske fruktene som skal oppbevares i kjøleskap. Om du bare finner harde fiken på butikken, la de modnes i kjøleskapet, da kommer sukkerinnholdet frem.
- Personling liker jeg fiken i forretter. Den kan også brukes sammen med en fin parmaskinke, eller som garnatyr til retter, som ørretlasagne, sier Tor Morten Sivertsen i Bama Storkjøkken Bergen.
- Den kan selvsagt også spises naturell. I Midt-Østen, hvor frukten kommer fra, spises den som et eple, med skall og det hele. Smaken sitter i skallet og langt ute i kjøttet, så da smaker den jo godt. En moden fiken gir en litt søtlig nøttesmak, forteller Sivertsen.
Ost, vin og pannekaker
Hvis du moser fiken sammen med pasjonsfrukt, blir det en god blanding å smøre på pannekaker som et fyll. Den er i tillegg god til ost og vin, i stedet for bare druer og paprika.
Fiken, som papaya, inneholdet mye ensymer som er bra for fordøyelsen. Den anbefales ikke brukt i gele og fromage. Som kiwi bryter den ned ensymene, og du får suppe.
Og du vil kanskje ikke servere gjestene dine fromagesuppe med fikensmak til dessert...