Eks-politimester forsvarer Gudmundsen

– Geir Gudmundsen er etter min mening en fremragende politileder, sier Rolf B. Wegner (74).

Geir Gudmundsen

MOTBØR: Politimester Geir Gudmundsen (foran t.v.) og visepolitimester Gunnar Fløystad har møtt massiv kritikk etter Monika-saken. Inntil videre har Gudmundsen «bedt om å bli innbeordret til POD.»

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix

Lørdag 14. februar ble det kjent at Geir Gudmundsen trer til side som politimester i Hordaland frem til granskingene i Monika-saken er over.

Fra 1992 til 2001 var Rolf Benjamin Wegner politimester i Bergen.

– Hva synes du om det som nå skjer i Hordaland politidistrikt i kjølvannet av Monika-saken?

Rolf B. Wegner

TIDLIGERE POLITIMESTER: Rolf B. Wegner var politimester i Bergen fra 1992 til 2001.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

– Jeg har konsekvent måttet si at jeg ikke kan kommentere saken. Noe annet ville være ukorrekt av meg som embetsmann. Om du derimot spør meg om jeg har noen oppfatning av den nåværende politimesteren, vil jeg si følgende: Han er etter min mening en fremragende politileder, sier Rolf B. Wegner til NRK.

– Hva bygger du det på?

– Jeg bygger det på tjenstlig kontakt over flere år.

LES OGSÅ: – Tror dette er best for politidistriktet og de ansatte

Må tåle mye kritikk

Politisjefen med tversoversløyfe ble populær blant bergenserne, blant annet fordi han regelmessig gikk ut i gatene og snakket med vanlige folk.

Rolf B. Wegner jobbet for Justisdepartementet og Politidirektoratet frem til han gikk av med pensjon i 2010.

Politiet er ingen søndagsskole og du må være forberedt på mye kritikk.

Rolf B. Wegner

– Det har innimellom stormet på politihuset i Bergen, og politimesteren har vært under press. Er dette noe man må regne med, eller skyldes det en ukultur på huset?

– De fleste politimestre må være forberedt på mye kritikk. Noe er berettiget og noe er uberettiget. Politiet i dag er blitt en mer sentral samfunnsinstitusjon enn noen gang tidligere, og man har så mange kontroversielle saksfelt som politiet er engasjert i. Jeg ser på det som en yrkesrisiko som en politimester må være forberedt på. Politiet er verken søndagsskole eller hvilehjem, sier den tidligere politimesteren i Bergen.

Kontroversielt

– Jeg for min del har levd greit med dette, både som politimester i Bergen og Bodø, men også som sjef for fengselsstyret, et kontroversielt arbeidsfelt. Når du administrerer 3000 personer, som er fratatt sin frihet, vil det alltid dukke opp vanskelige spørsmål.

– Hva bruker du dagene dine på nå?

– Akkurat nå måker jeg snø på Ål i Hallingdal. Men hvis du tenker på faglige ting holder jeg litt foredrag, underviser og skriver lærebøker i strafferett, sier 74-årige Rolf B. Wegner.

Hordaland politidistrikt opplyser til NRK at Geir Gudmundsen ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.