Eks-advokat risikerer seks års fengsel: – Lurte klienter for millioner

BERGEN TINGRETT (NRK): Bergensadvokaten Jon Eilif Orrem (65) overførte klienters penger til seg selv. – Spørsmålet er hva som foregikk i hodet hans, sier forsvareren.

Esben Kyhring

– HAR MISBRUKT TILLITEN: Økokrims politiadvokat Esben Kyhring (bildet) mener eks-advokat Jon Eilif Orrem misbrukt tilliten han fikk til å lure til seg millionbeløp fra klientene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Mandag formiddag møtte eks-advokat Jon Eilif Orrem i Bergen tingrett, tiltalt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og brudd på bokføringsloven.

65-åringen ønsket ikke å la seg fotografere, og tok plass ved siden av sin forsvarer Per Magne Kristiansen. Derfra kunne Orrem, som risikerer seks års fengsel, lytte til Økokrims innledningsforedrag.

19 vitner er kalt inn i saken, og Økokrim mener flere av disse til sammen er lurt for millionbeløp av den erfarne advokaten.

– Vi mener tiltalte har misbrukt den tillit som er gitt ham i kraft av hans tidligere stilling som advokat, og at det har medført tap for hans klienter, sier aktor Esben Kyhring fra Økokrim.

5,4 millioner kroner

I 2015 fikk Orrem advokatbevillingen inndratt, etter å ha vært etterforsket for å unndra klienters penger. Samme år gikk politiet til ransakelse, og pågrep advokaten.

I kjølvannet av dette anmeldte flere eks-klienter Orrem, noe BT tidligere har omtalt.

Flere saker er henlagt grunnet manglende beviser. Økokrim mener å kunne overbevise dommerne om at Orrem har begått grov økonomisk utroskap og grovt bedrageri mot seks klienter for totalt 5,4 millioner kroner.

«Utroskapssakene» beløper seg til 2,4 millioner kroner mot fem klienter, og aktor Kyhring mener flere av dem kan betraktes som rene underslag.

Blant annet har Orrem overført 900.000 kroner til sin egen konto fra et selskap stiftet av en av hans klienter.

Orrem har ifølge Kyhring forklart at pengene var betaling for kjøp av en tomt eks-advokaten selv eide, mens hans tidligere klient sier det ikke fantes noen planer om å kjøpe tomten.

Per Magne Kristiansen

FORSVARER: Advokat Per Magne Kristiansen forsvarer Jon Eilif Orrem.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Nekter straffskyld

Orrem nekter straffskyld, selv om han innrømmer å stå bak pengeoverføringene i tiltalen.

– Når det gjelder sakens faktum; hva som har skjedd og til hvilken tid, er det lite å krangle om. Spørsmålet vil være hva som har foregått oppe i hodet til tiltalte når han har gått inn og disponert disse midlene som han har gjort, sier eks-advokatens forsvarer, Per Magne Kristiansen.

– Hva mener dere har foregått i hodet hans?

– Ikke noe av straffbar karakter, i hvert fall, sier Kristiansen.

– Lurt til stor investering

I tillegg til utroskapssakene, er Orrem også tiltalt for grovt bedrageri. Det skal ha skjedd i forbindelse med et utbyggingsprosjekt, der Orrem i 2011 ifølge aktor lurte en klient til å investere tre millioner kroner.

Kyhring mener tilliten Orrem hadde som advokat gjør saken ekstra alvorlig.

– Det er også delvis grunnen til at det er tatt ut tiltale for grov økonomisk utroskap og grovt bedrageri, sier Økokrims politiadvokat.

15 rettsdager er satt av til saken, som etter planen avsluttes 20. desember.