Hopp til innhold

E16 ble stengt etter to ras: – Asfalten henger i løse luften

Kraftig nedbør på Vestlandet ga flom, ras, evakuering og flere veistengninger. På E16 var 19 personer innesperret da det gikk ras på begge sider av tunnelen.

Ras Bolstad E16

FRA LUFTEN: Geologens bilder fra luften viser hvor ett av de to rasene traff E16.

Foto: Statens vegvesen

Siste: Like etter klokken 14 ble E16 åpnet i ett felt ved rasstedet. Bilister må regne med kø.

Store vannmengder har preget Vestlandet også natt til torsdag. Først måtte hovedveien E16 mellom Bergen og Voss stenges ved Bolstad på grunn av ras.

– Det er gått to store ras om lag to kilometer fra hverandre på E16 ved Bolstad. Noe trafikk ble sperret mellom rasene, sa trafikkoperatør i Statens vegvesen, John Andreas Omdal, til NRK torsdag morgen.

Ifølge trafikkoperatøren stod to biler innestengt i Bolstadtunnelen da det raste på begge sider, først like før midnatt deretter rundt klokken 01. Totalt var det snakk om 19 personer, skriver Avisa Hordaland, fordelt på en campingbil og flere vogntog.

Brannsjef i Voss kommune, David Skjerven, skulle ordne med transport for å få personene ut, men fikk kontrabeskjed.

– Jeg skulle ordne med busstransport for å hente personene ut, men fikk kontrabeskjed om at vegvesenet skulle komme ned og forsøke å åpne veien. Det var tidlig i morges, sier Skjerven til NRK.

Personene har vært innestengt siden raset gikk rundt klokken 01 natt til torsdag og frem til de ble loset ut i retning Bergen like før klokken 09.

Ras ved Bolstad på E16

STENGT: Det gikk et større ras på E16 ved Bolstad i løpet av natten. Store nedbørsmengder har skapt kaos på både Vestlandet og Østlandet torsdag.

Foto: Statens vegvesen

E16 åpnes i dag – trolig ett kjørefelt i lang tid fremover

Klokken 12.16 skrev Statens vegvesen i en pressemelding at ett felt åpnes for kjøring med ledebil klokken 14.

Men det vil trolig ta flere dager før veien kan åpnes for fullt.

– Det er store skader på veien som gjør at vi ikke kan bruke full kjørebredde. Her vil det nok være ett felt i en god stund fremover, sier Omdal i Vegtrafikksentralen.

Geologen: – Asfalten henger i løse luften

Geolog Harald Hauso karakteriserer rasene som små etter å ha vært oppe i helikopter. Skadene er likevel blitt store.

– Jeg anslår det ene raset til å være 50-100 kubikk. Det andre er mindre. Det er snakk om flomskred. Vannet har tatt nye veier, ført til bevegelse i veikroppen og skadet veibanen. Det er mellom fem og åtte lastebillass med masser som ligger på en bro og asfalten henger i løse luften, sier Hauso.

Entreprenøren følger ekstra nøye med om det skulle begynne å regne igjen, sier Hauso.

Ras Bolstad E16

SKADER PÅ VEIEN: Veien vil trolig ikke bli helt åpen før om flere dager.

Foto: Statens vegvesen

Omkjøringsveier også stengt

Også omkjøringsveien på fylkesvei 314 er stengt ved Bergsdalen på grunn av ras utløst av regnværet.

– Der er en bro på vei til å forsvinne etter at steiner som har falt ned har ødelagt asfalten. Der skal geologer og Vegvesenet vurdere situasjonen når vi kan frigjøre personell fra E16, sier trafikkoperatøren.

I pressemeldingen skriver vegvesenet at geologtekniker og geolog er på vei for å vurdere når veien kan åpnes igjen.

Omkjøringsvei er fylkesvei 7 mellom Granvin og Folkedal. Der er det kolonne mellom Granvin og Fyksesund.

E16 stengt ved Dale på grunn av ras ved Bolstad

STENGT: Det er uvisst når E16 kan åpnes som normalt. Klokken 14 torsdag åpnes ett kjørefelt.

Foto: Ole Kollstrøm Heilevang / NRK

– Ingen fare for liv

Det var varslet store nedbørsmengder over Vestlandet natt til torsdag og på dagtid torsdag. Klokken 07 meldte Meteorologisk institutt at farevarselet er avsluttet, men NVE melder at rasfaren fortsatt er betydelig.

– Slik det er nå, er det ingen fare for liv eller noe slikt, men det er litt vanskelig å ta seg fra Bergen til Voss ettersom flere veier er stengt, sier operasjonsleder Dag Olav Sætre i Vest politidistrikt til NTB.

Bergsdalen fv. 314

ØDELAGT ASFALT: Asfalten på fv. 314 har fått store skader etter raset. Geologer vil vurdere når veien her kan åpnes.

Foto: Ragnvald Berge

Det har også gått flere ras mellom Vikøy og Norheimsund i Kvam. I tillegg er flere hundre meter av den lokale omkjøringsveien Tveitveien vasket vekk av de kraftige regnskyllene.

– Veien er rett og slett borte. Per nå er det ikke mulig å komme seg mellom Vikøy og Norheimsund. Eneste omkjøringsvei er via Hålandsdalen, en lang omvei, sier Sætre.

Laster Twitter-innhold
Ras stenger Fv49 i Kvam

OPPRYDDING: Opprydningsarbeidet på fv. 49 mellom Vikøy og Norheimsund startet allerede i morgentimene. Statens vegvesen tar sikte på å åpne veien for vanlig trafikk i ett felt kl. 16.

Foto: Politiet

Evakuerte seg selv

I Hordaland har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt farevarselet for jord- og flomskred til oransje nivå, det nest høyeste, mens de har sendt gult farevarsel for Sogn og Fjordane og de nordligste delene av Rogaland.

Kvam kommune satte torsdag morgen krisestab som følger av det kraftige regnværet.

Klokka 02.40 meldte brannvesenet i Hordaland om at et hus i Vikøy i Kvam var evakuert som følge av store mengder vann som kom drivende gjennom veibanen og bebyggelsen.

– Vår førsteprioritet er å organisere transport til og fra barnehage, skole og for helsepersonell som skal på jobb.

Vikøyveigen fv49 i Kvam

RAS: Fylkesvei 49 ble stengt i løpet av natten.

Foto: Politiet

Mye nedbør

Meteorologisk institutt advarte onsdag kveld om svært kraftige regnbyger for Sogn og Sunnfjord, Hordaland og nordlige Rogaland. Varselet gikk ut på at det lokalt kunne komme 40-60 millimeter nedbør på tre timer.

– Det har kommet mye vann i områdene rundt Bolstad og Norheimsund, men det skal ha gitt seg nå, sa operasjonsleder Sætre ved 03.20-tiden.

Statens vegvesen besluttet derfor å stenge fv. 7 mellom Granvin og Folkedal klokken 20 på grunn av fare for ras. Det samme skjedde på rv. 13 ved Teigen, mellom Odda og Fresvik, klokken 23. Begge strekninger er ventet å åpne igjen torsdag morgen klokken 07.

Det er også meldt gul fare for flom på Vestlandet som følge av den ventede nedbøren onsdag og torsdag.

Da uværet kom inn over kysten onsdag, begynte det å brenne i en enebolig på Sotra, trolig etter et lynnedslag. Beboerne var ikke hjemme, men huset ble helt overtent.

Hus evakuert og veier stengt