Hopp til innhold

Dystre svar i ny undersøkelse: – 4000 arbeidsplasser kan forsvinne

I en fersk spørreundersøkelse blant bedrifter i Bergen sentrum sier halvparten at de ikke vil klare seg om dagens tilstand varer i over en måned.

Bryggen i Bergen under koronaviruset

FOLKETOMT: Der handelen pleier å gå for fullt, er det nærmest folketomt. Én av tre bedrifter i Bergen sentrum har allerede stengt ned.

Foto: Anette Berentsen / NRK

– Det er uvirkelig. Det har jo kommet veldig raskt dette her. Det er dramatisk, og først og fremst veldig trist for dem som jobber her, sier Steinar Kristoffersen, daglig leder i Bergen sentrum AS.

Der handelen pleier å gå for fullt, er det nærmest folketomt. På grunn av de strenge tiltakene mot koronaviruset, sliter mange bedrifter.

Det kommer stadig nye meldinger om ansatte som permitteres i norske bedrifter. Bare mandag ettermiddag har Hurtigruten, Fjord Line, Taxi 1 og Flåm AS varslet permitteringer.

Steinar Kristoffersen i Bergen sentrum

DRAMATISK: Steinar Kristoffersen i Bergen sentrum AS sier krisepakken som ble presentert mandag ikke er nok for å holde bedriftene gående.

Foto: Øyvor Bakke / NRK

– Mister 800 arbeidsplasser

Samarbeidsselskapet Bergen Sentrum AS har mandag gjennomført en spørreundersøkelse blant sine 450 medlemsbedrifter.

Så langt har 110 bedrifter innen handel og servering svart på undersøkelsen:

  • Én av tre bedrifter har allerede stengt ned.
  • Ni av ti vurderer å permittere ansatte, eller har allerede gjort det.
  • Rundt 14 prosent svarer at det er kroken på døren allerede om én til to uker.

– Hvis ikke det skjer noe veldig positivt i løpet av de to første ukene, mister vi 800 arbeidsplasser, ifølge bedriftene selv, sier Kristoffersen.

– Trenger gode støtteordninger

Over halvparten av bedriftene som har svart på undersøkelsen, sier de ikke vil klare seg om dagens tilstand varer i én til to måneder.

– Bedriftene sier at i løpet av de neste to månedene forsvinner 4000 arbeidsplasser i Bergen sentrum. Det er helt surrealistisk. Vi får håpe det går seg til fremover, og vi trenger gode støtteordninger i varehandelen, særlig for de mindre bedriftene, sier Kristoffersen.

– Det aller viktigste er jo å bli kvitt viruset, og det må settes inn tiltak som er tøffe. Lyspunktet er at det kommer til å gå over på sikt, men i mellomtiden blir det tøft, sier han.

Partiene på Stortinget ble i dag enige om en krisepakke for å dempe de økonomiske virkningene av koronaviruset.

– Det er en god start, men det kommer ikke til å holde, for pandemien kommer til å vare lenge. I løpet av den tiden er det behov for mye mer støtte, sier Kristoffersen.