Hopp til innhold

Vin og likør ble levert som «farlig avfall»

Alle vet at alkohol kan være skadelig, men å dumpe barskapet på skraphaugen som «farlig avfall»? – De fant vel ut at påskegodtet skulle til destruksjon, sier Siw Lysen ved gjenvinningsstasjonen som fikk inn den spesielle leveransen.

Siw Lysen

FARLIG AVFALL: De ansatte ved gjenvinningsstasjonen fikk seg en overraskelse da de så hva som var levert som farlig avfall. – Det var en god del musserende viner og et godt utvalg av assortert likør, sier Siw Lysen, markedssjef i Bir privat.

Foto: Mette Anthun / NRK

Vi regner med at rekorden blir slått.

Siw Lysen i Bir

Påske betyr full aktivitet ved gjenvinningsanleggene. Mange av dem som er hjemme, bruker tiden på å kvitte seg med skrot fra hus og hage.

– Fra påske og frem mot 17. mai er det alltid veldig travelt. Når våren kommer, er folk opptatte av å rydde hager, loft og kjellere frem mot 17. mai, konfirmasjoner og annet, sier Siw Lysen, markedssjef i Bir privat.

Renovasjonsselskapets avfallsmottak på Espehaugen i Bergen hadde i går rundt 700 besøkende. Men det var spesielt én av leveransene ved «farlig avfall»-stasjonen som fikk de ansatte til å gjøre store øyne.

Musserende vin og assortert likør

Noen hadde nemlig satt fra seg et titalls uåpnede flasker, som hentet ut fra et hvilket som helst barskap, uten at noen av de ansatte hadde lagt merke til det.

Siw Lysen

OVERRASKET: – De ansatte var litt overrasket over hvilke flotte saker som hadde kommet inn, sier Siw Lysen.

Foto: Mette Anthun / NRK

– De ansatte var litt overrasket over hvilke flotte saker som hadde kommet inn. Det var en god del musserende viner og et godt utvalg av assortert likør, sier Lysen.

Bir opplever ofte at ting som kunne vært levert til brukthallen i stedet leveres som avfall.

– Det er av og til vi ser kunder som kaster flotte ting, og spør dem om de ikke heller vil levere det i brukthallen. Men det er kunden som bestemmer. Er det levert som avfall, kan ikke vi gjøre noe med det, sier Lysen.

Alkoholen kunne uansett ikke kommet noen andre til gode.

– Vi har ikke lov til å dele ut alkohol, sier Lysen tørt.

– Og det er ingen ansatte som har tatt med seg noe hjem?

– Nei, det har vi veldig gode rutiner på. Så det tror jeg ikke det er noen som tenker tanken på engang.

Får inn sprengstoff

Markedssjefen har ikke noen åpenbar forklaring på hvorfor noen tilsynelatende har valgt å hive barskapet på skraphaugen.

– De fant vel ut at påskegodtet skulle gå til destruksjon. For noen er det trist å se slike varer gå til spille, sier Lysen.

Selv om alkohol hører til sjeldenhetene, i alle fall i det omfanget som her ble oppdaget, er de ikke ukjent med å håndtere vidt forskjellige ting ved gjenvinningsstasjonen.

– Vi mottar jo absolutt alt som er avfall, fra det enkle og vanlige, til sprengstoff, for eksempel. Som ikke skal til oss, understreker markedssjefen.

I løpet av 2013 hadde gjenvinningsstasjonen på Espehaugen over 100.000 besøkende. Den milde vinteren har skapt stor aktivitet så langt i år, forteller Lysen.

– Vi regner med at rekorden blir slått, sier hun.