Du er ansvarlig om bålet ditt kommer ut av kontroll

Fire terrengbranner på Sotra og i Bergen de siste to ukene. Politi og brannvesen minner om forbudet mot bruk av åpen ild.

Engangsgrill

GRILL MED MÅTE: Brannvesenet frykter en hektisk brannvår, i takt med at bråtebrennere og grillere er uforsiktige i naturen. Brannsjefen i Bergen minner om forbudet mot bruk av åpen ild i terrenget.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Lørdag ble over to kvadratkilometer svidd av i Fjell. Store terrengbranner er ikke noe nytt i øykommunene på denne årstiden.

I 2006 brøt det ut en voldsom skogbrann som svidde av 20 kvadratkilometer på Sotra. Den gang ble flere titalls hus evakuert, og det var like før Skålevik skole brant ned.

Men terrengbranner er også et problem i Bergen (se liste nederst i saken).

Det er svært viktig at befolkningen respekterer det generelle bålforbudet, og ellers er forsiktige med bruk av ild utendørs.

Trine S. Sommerlade, Bergen brannvesen

Du er selv ansvarlig

I likhet med brannmester Bjørn Olav Paulsen på Sotra og brannsjefen Johnny Breivik i Bergen, advarer politiet mot bruk av åpen ild.

Dette gjelder alt fra sigaretter og engangsgriller til bråtebrenning.

– Det er riktig at terrengbranner er en utfordring her ute. Vi opplever sjelden at det er vindstille, og når det kommer sol tørker fjorårets gress og lyng veldig fort, og det er rikelig med brennbart materiale. Når du i tillegg får trekk fra sjøen sprer branner seg veldig fort. Derfor ber vi folk være forsiktige, sier lensmann Helge Stave, sjef for Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

Brannsjefen er enig.

– Fra 15. april er det generelt forbud mot bruk av åpen ild i terrenget fordi det erfaringsmessig er tørt og lett antennelig. Det er ikke forsvarlig å gjøre opp bål, og du er selv ansvarlig, sier Breivik.

LES OGSÅ: Angrende bråtebrenner legger seg flat

Her er årets terrengbranner

110-sentralen i Hordaland har på forespørsel fra NRK foretatt en gjennomgang av terrengbranner i 2014:

Sotra:
20. april: Brann på Misje/Sotra. Håndtert lokalt uten assistanse fra Bergen brannvesen.

22. april: Øygarden. Håndtert lokalt uten assistanse fra Bergen brannvesen.

2. mai: Ågotnes, Spjeld og Fjæreide. Håndtert av Sotra brannvesen, med assistanse fra Bergen, Sivilforsvaret og brannhelikoptre fra Sauda og Torp.

Bergen:
14. mars: Gressbrann i Åsane og liten gressbrann i Fana.

21. april: Krattbrann på Laksevåg (Bjørndalsskogen).

3. mai: Forlatt bål i skogen på Sandsli.

– Vi presisere at dette er foreløpige tall. Vi holder på med kvalitetssikringen for årets tre første måneder, sier informasjonsleder Trine S. Sommerlade i Bergen brannvesen.

Hun legger til:

– Vi er nå inne i sesongen hvor det statistisk sett er flere utrykninger til slike branner enn ellers i året. Det er svært viktig at befolkningen respekterer det generelle bålforbudet, og ellers er forsiktige med bruk av ild utendørs.

Created by InfoDispatcher