Hopp til innhold
Det infiserte høydebassenget på Øvre Kleppe Askøy
Foto: Valentina Baisotti / NRK

Drikkevann på Askøy

Oppsummert

Kommunen har anslått at så mange som 2000 innbyggjarar har blitt sjuke med tarminfeksjon av vatnet på Askøy. Folk har hatt oppkast, diaré og feber. Over 70 har vore eller er innlagd på Haukeland universitetssjukehus.

 • Opphever kokevarsel på Askøy

  Kokevarselet på Askøy er opphevet etter at vannprøver fra Kleppe vannverk fra mandag og tirsdag viser at kvaliteten på vannet er god, og tilfredsstiller gjeldende krav. Dette melder Askøy kommune

  De berørte vil bli varslet via SMS og talemelding.

  Kokevarselet ble først innført søndag kveld på grunn av en teknisk feil.

  Kleppe vannverk på Askøy
  Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK
 • 20.000 askøyværinger blir bedt om å koke vannet

  Det er sendt ut melding til beboere i Askøy kommune hvor de anbefaler dem å koke vannet. I meldingen skriver kommunen at dette gjelder personer som er tilknyttet Kleppe vannverk.

  Kommunen skriver at det er snakk om et føre-var-tiltak. 20.000 personer er tilknyttet vannverket.

  – Det er sendt inn prøver, som vi vil få svar på i ettermiddag. Foreløpig har vi ikke mer informasjon enn at vi ønsker å få analysert noen prøver, sier askøyordfører Siv Høgtun.

  Dette er det samme vannverket som var kilde til sykdomsutbruddet på Askøy i 2019, der rundt 2000 personer ble syke av drikkevannet.

  Sykdom tilknyttet Kleppe vannverk
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Kokevarsel på Askøy

  Grunna driftsproblem på Kleppe vannverk kan det vera fare for redusert kvalitet på drikkevatnet, melder Askøy kommune. Dei oppmodar om å koka vatnet inntil vidare. Det var ved Kleppe vannverk det i 2019 vart funne Campylobacter-bakteriar.

 • Vil kreve oppreisning til familiene

  Bistandsadvokat Kjetil J. Ottesen vil gå i dialog med Askøy kommunen om en kompensasjon til de to familiene som mistet en gutt og en kvinne under drikkevannsskandalen i 2019. Han håper at de får til en avtale, slik at de slipper å gå til erstatningssak mot kommunen. – Det blir siste utvei. For det er alltid best å få til en løsning, om det er mulig.

  Kjetil Ottesen
  Foto: Elise Angell / NRK
 • Én million i bot til Askøy kommune

  Politiet har gitt Askøy kommune bot på 1 million kroner etter utbruddet av Campylobacter i drikkevannet i 2019. Kommunen får bot for brudd på drikkevannsforskriften, «herunder manglende (...) prøvetaking og manglende internkontroll», ifølge politiet.

  Det infiserte høydebassenget på Øvre Kleppe Askøy

  Over 2000 personar vart sjuke av drikkevatnet – no får kommunen millionbot

  75 personar måtte på sjukehus for å få behandling etter å ha drukke forureina vatn på Askøy sommaren 2019. Politiet meiner smitteutbrotet kunne vore unngått.