Drevland og havnesjefen siktet for grov korrupsjon

Bergensordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet i cruisedåp-saken. Drevlands advokat avviser siktelsen. Havnesjefen stiller seg uforstående til at han har gjort noe straffbart.

Trude Drevland 1

SIKTET FOR KORRUPSJON: Permittert ordfører i Bergen, Trude Drevland.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

NRK får bekreftet at politiet i Hordaland har siktet ordfører Trude Drevland (H) og havnesjefen i Bergen, Inge Tangerås, for grov korrupsjon i forbindelse med cruisedåp-saken. Det var BT som først meldte om siktelsene.

Hedvig Moe Øren

POLITIADVOKAT: Hedvig Moe Øren.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Politiadvokat Hedvig Moe Øren bekrefter overfor NRK at Tangerås er siktet.

– Jeg kan bekrefte at Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon, sier Moe Øren.

Politiet har kalt inn til pressekonferanse om saken klokken 14. Den sendes direkte på NRK.no.

Tangerås er suspendert fra stillingen som havnedirektør som følge av siktelsen, sier havnevesenets styreleder, Øistein Christoffersen, til BT.

– Han erkjenner ikke straffskyld, men er innstilt på å samarbeide med politiet, sier Tangerås' advokat Anders Johnsen til NRK.

Drevland vil ikke kommentere

Drevland vil ikke kommentere saken overfor NRK. Hun henviser til sin advokat John Christian Elden, som avviser at Drevland er siktet.

John Christian Elden

FORSVARER DREVLAND: John Christian Elden.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Hun er ikke siktet, så langt vi er kjent med, skriver Elden i en tekstmelding til NTB.

Moe Øren vil ikke uttale seg om hvorvidt Drevland er siktet, og henviser til Elden.

Politiadvokaten vil av hensyn til etterforskningen ikke utdype hvilke etterforskningsskritt politiet har foretatt.

– Vi er fortsatt i en etterforskningsfase, og holder på å finne ut om det har skjedd noe straffbart, sier politiadvokaten.

Hentet av privatfly

Havnesjef Inge Tangerås avgjorde at Vågen i Bergen 17. mai skulle brukes til å døpe Viking Cruises sitt nye cruiseskip, «Viking Star», som ordfører Trude Drevland var gudmor for.

4. juni kunne NRK fortelle at Drevland og sønnen i forkant av skipsdåpen ble hentet med reder Torstein Hagens privatfly for å være med på sjøsettingen av skipet i Venezia.

De fikk også oppholdet på et luksushotell betalt av rederiet. Senere kom det frem at også havnedirektøren var med på turen.

Inge Tangerås

SIKTET FOR KORRUPSJON: Inge Tangerås, havnesjef i Bergen.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

Tangerås avviser at han har gjort noe straffbart.

«Inge Tangerås stiller seg uforstående til at reisen til verftet i Venezia i forbindelse med sjøsettingen av skipet, og reisen fra Bergen til Oslo etter dåpen av skipet, skal være straffbare», heter det i en pressemelding fra styrelederen.

LES OGSÅ: Drevland feilinformerte om flypassasjerer

Fikk gratis cruise

Under turen til Venezia deltok Drevland i en reklamefilm for «Viking Star».

Etter Venezia-reisen tok Drevland kontakt med næringsminister og partifelle Monica Mæland for å be om at regelverket for Norsk Internasjonalt Skipsregister ble endret, slik at reder Torstein Hagen i Viking Cruises kunne registrere skipet i Norge.

30. mars i år ble reglene endret. Drevland ba også fylkesmannen om å få leie Håkonshallen til dåpsfesten, men fikk nei.

Etter dåpsfesten 17. mai, fikk Tangerås og Drevland et tredagers gratiscruise med skipet. Drevland tok med seg familien og advokaten sin, John Christian Elden, på cruiset.

Drevland fikk også et cruise til en verdi av rundt 100.000 kroner påspandert av rederiet. Denne reisen avlyste Drevland etter at saken eksploderte i media.

Henlagt og gjenopptatt

Havnedirektørens rolle i saken har vært etterforsket siden juni. Styret i Bergen Havnevesen ble informert om siktelsen torsdag.

Tangerås skulle i dag presentere en større plan for utviklingen av sjøfronten i Bergen, sammen med arkitektfirmaet Asplan Viak. Presentasjonen ble avlyst på kort varsel.

Politiet undersøkte også tidlig Drevlands rolle, men henla saken. I slutten av august ble den gjenopptatt.

Drevland ble før sommeren sykmeldt som følge av påkjenningen av saken. Da politiet gjenåpnet saken, gikk hun ut i permisjon.

Høyre i Bergen, Hordaland og nasjonalt avventer med å kommentere saken.

– Vi har ikke fått eventuell bekreftelse på ny status i saken, og avventer derfor kommentar, sier partiets generalsekretær Lars Arne Ryssdal til NRK.

LES OGSÅ: Slik kan cruisedåp-saken påvirke Drevlands politiske liv

ALT OM SAKEN: Skipsdåpen i Bergen