Drapstiltalt enke: – Vi kranglet om min nye kjæreste

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Enken (32) etter Helge Ove Irgens (61) gråt da hun forklarte seg om hvordan hun tok livet av ektemannen.

Enken til Helge Ove Irgens og Jannicke Keller-Fløystad

FORKLARING: Enken til Helge Ove Irgens forklarer seg under rettssakens første dag. Her sammen med forsvarer Jannicke Keller-Fløystad.

Foto: Christian Lura / NRK

En 32 år gammel filippinsk kvinne står tiltalt for overlagt drap på sin ektemann Helge Ove Irgens. Hun erkjenner kun straffskyld for forsettlig drap.

61-åringen ble funnet død på soverommet sitt 25. juni 2014, og kvinnen er tiltalt for å ha kullosforgiftet Irgens ved hjelp av en brennende engangsgrill.

Foran en fullsatt rettssal i Nordhordland tingrett, startet kvinnen sin forklaring om hva som skjedde forut for drapet.

Den tiltalte hadde med seg tolk, men forklarer seg delvis på norsk og delvis på filippinsk.

Helge Ove Irgens

DREPT: Enken til Helge Ove Irgens er tiltalt for overlagt drap på sin mann. Rettssaken startet i Nordhordland tingrett onsdag.

Foto: BERGENS TIDENDE / HELGE SKODVIN

– Kranglet om kjæreste

Gråtkvalt forklarte tiltalte at hun og Irgens kranglet om kvinnens nye kjæreste, som hun hadde møtt på Filippinene noen måneder i forveien. Irgens hadde oppdaget et bilde av mannen på datamaskinen til tiltalte, og lurte på hvem det var.

– Han ble veldig sint, og jeg gikk ut av huset. Da jeg kom tilbake var døren låst, men jeg kom meg inn via en bakdør, forklarte kvinnen.

Inne på soverommet fant hun Irgens sovende. Kvinnen forteller at hun ute på verandaen fant en engangsgrill og satte den inn på soverommet.

Deretter forklarer hun at hun gikk inn i et annet rom. Da hun våknet i 02-tiden samme natt, gikk hun inn igjen til mannen og oppdaget at rommet var fullt av røyk. Hun tok ut grillen, luftet rommet, og ringte AMK, ifølge forklaringen.

Regine og Emilie Irgens

BARNA: Døtrene til drepte Helge Ove Irgens, Regina og Emilie Irgens, møtte opp i retten med flere støttespillere.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Søkte på drapsmetoder

Forsvaret vil legge stor vekt på at kvinnen skal bli dømt for forsettlig og ikke overlagt drap. Forskjellen ligger i hvor stor grad drapet var planlagt i forveien.

– At man i lengre tid har hatt tanker om drap, er ikke tilstrekkelig til å dømme, hvis selve beslutningen blir trukket i affekt, sa forsvarer Jannicke Keller-Fløystad i rettssalen i dag.

Politiet mener at kvinnen har planlagt drapet langt mer detaljert enn det hun selv forklarer i retten i dag. Politiet beslagla enkens datamaskin høsten 2014, og har samlet beviser for at hun søkte på nettet etter drapsmetoder og forgiftning i tiden før han døde.

Selv om tiltalte hadde reinstallert datamaskinen sin etter drapet, fant politiet søk på drapsmetoder datert tilbake til 5. november 2013, altså et halvt år før den tiltalte satte engangsgrillen inn på soverommet til Irgens.

Benedicte Hordnes

AKTOR: Benedicte Hordnes er aktor i rettssaken etter drapet på Helge Irgens.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Risikerer 21 års fengsel

Den filippinske kvinnen og nordmannen giftet seg i 2007, etter at han hadde besøkt henne flere ganger.

Da politiet først fant Irgens død, trodde de han døde av naturlige årsaker. Etter obduksjonen ble politiet kontaktet etter spor av medikamenter og karbonmonoksid, og blodet ble sendt til videre testing.

13. august 2014 ble prøvene klare, og viste 64 prosent karbonmonoksid i blodet.