– Jeg fikk panikk og trodde jeg skulle dø

STORD (NRK.NO): 48-åringen som er tiltalt for drapet på Sigmund Gravdal forklarte seg i retten i dag. Hun hevder hun handlet i nødverge.

Huset ein mann blei funnen drepen i på Sandvoll i Kvinnherad

DREPT: Den drapstiltalte kvinnen forklarte i retten at hun følte seg truet av Sigmund Gravdal. Han ble drept i hjemmet sitt i Kvinnherad i juli i fjor. – Jeg tok det første jeg fant og slo ham. Det var en slegge, fortalde 48-åringen om basketaket mellom henne og Gravdal.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Jeg tok det første jeg fant og slo ham. Det var en slegge

Drapstiltalt 48-åring

48-åringen er tiltalt for drapet sammen med en venninne, på 37 år. Den andre dagen i rettssaken i Leirvik, får 48-åringen gi sin forklaring.

Hun åpnet med å fortelle at hun synes det er en tragisk og forferdelig sak, og at hun vil ta ansvar for voldshandlingene.

48-åringen har hele tiden hevdet at hun handlet i nødverge, og uten at den 37 år gamle venninnen var involvert.

Lånte penger til restskatt

Drapstiltalt 48-åring forklarte seg i Sunnhordland tingrett

FORKLARTE SEG: På dag to av rettsaken i Sunnhordland tingrett, forklarte 48-åringen seg for retten.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Ifølge 48-åringen startet det med at Sigmund Gravdal kom med seksuelle tilnærmelser til henne, mens de satt og drakk i stuen. Den tiltalte kvinnen har alkoholproblemer, og hadde drukket mye sammen med 37-åringen, tirsdag 23. juni i fjor. De skal også ha ruset seg på medikamentet Ritalin, ifølge 48-åringens forklaring.

Venninnene gikk tom for alkohol, og oppsøkte Sigmund Gravdal på Sandvoll. Han ga dem en helflaske med vodka, og de drakk sammen. I løpet av kvelden avtalte hun med Gravdal at hun skulle låne 20 000 kroner, til å betale restskatt med. Han skal ha forventet seksuelle tjenester i gjenytelse, ifølge 48-åringen.

– Jeg svarte ham at han måtte slutte og tulle, at vi skulle drikke og kose oss, forteller den tiltalte.

– Slo med slegge

Hun forklarte at hun gjentok dette til ham flere ganger, men etter hvert opplevde hun ham som så pågående at han var truende. 48-åringen ble sint og ropte skjellsord til ham.

– Da ble han sint, og han tok tak i meg. Det gikk veldig fort. Han dyttet meg ut i gangen. Der holdt han meg fast mens han slo meg i hodet, med det jeg tror var en hammer. Jeg fikk panikk og tenkte at jeg kom til å dø, forklarer den tiltalte.

Hun beskriver det som et basketak i gangen, der hun sto i knestående og ikke kom seg fri.

– Jeg tok det første jeg fant og slo ham. Det var en slegge, forteller tiltalte.

Ifølge hennes forklaring kan hun bare huske å ha slått ham en gang. Deretter skal han falt i bakken og hun skal ha forlatt huset. Gravdals hadde skader flere steder på kroppen, og bar preg av at han ble slått med ulike redskaper. 48-åringen har og forklart i et avhør at hun tror hun slo ham flere ganger.

– Jeg kan kun huske å ha slått ham én gang, svarte tiltalte i retten.

Ble kjørt hjem i politibil

Politimann går langs politisperringen i Sandvoll, Kvinnherad

STAKK AV: Den drapstiltalte 48-åringen fortalte at hun sprang ut døren og vekk fra de to husene på Gravdal sin eiendom. En politibetjent oppdaget henne i et busstopp like i nærheten. Her patruljerer en politibetjent ved åstedet, i juli 2013.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Etterpå sprang hun ut døren. Hun skal ha kommet seg til en busstopp i nærheten, der hun ble oppdaget av en politibetjent. Han kjørte henne hjem.

– Etter at jeg stakk fra huset, gikk hukommelsen min i svart. Jeg husker at jeg ville hjem, og at jeg ville snakke med noen, før jeg kunne melde meg til politiet, sier 48-åringen.

Da hun ble pågrepet, hadde hun blod i håret og flere sår i hodebunnen. Aktor stilte tiltalte spørsmål om hvorfor hun ikke forlot stedet etter de første tilnærmelsene.

– Han roet seg ned etter at jeg geleidet ham tilbake til sin plass i sofaen. Så ville jeg jo drikke og vi hadde gode samtaler. Den siste gangen holdt han meg fast, sa tiltalte.

Hun forklarte at venninnen ikke var til stede i stuen da basketaket begynte. 37-åringen har selv forklart at hun romsterte i huset på egen hånd, og kan ha lagt seg for å sove i husets andre etasje.

Tydelige tegn på slagsmål

Møbler lå endevendt i stuen, og det skal være spor av hennes blod i rommet. 48-åringen har forklart at slagsmålet fant sted i yttergangen, og hun kan ikke huske hvorfor stuen var rasert.