Hopp til innhold

Dopet seg til drømmekropp

Morten Heierdal vokste opp i Oslo, spilte fotball og var en lovende keeper. Men han var tynn og hengslete. Drømmen var å bli større og sterkere. Snarveien ble doping.

Mange unge tar ein helsefarlig og ulovlig snarvei for oppnå drømmerkoppen. No tar politiet i fire Hordalands-kommunar nye grep for å forebygga at ungdommar brukar dopingmidlar. I jakten på store musklar blir dei alvorlige bivirkningane mindre viktige.

SNARVEI TIL DRØMMEKROPPEN: Bruk av dop er som en avtale med djevelen, sier Morten Heierdal i dag.

– Umiddelbart fikk jeg en treningsmotivasjon ulikt alt jeg hadde opplevd tidligere. Det å stå opp om morgenen ble veldig lett. Det var nesten som å flyte gjennom hverdagen på en sky, sier Morten Heierdal.

Morten Heierdal

FIKK ET KIKK: Det var nesten som å sveve på en sky, sier Morten Heierdal i dag.

Foto: Ketil Jordan / NRK

De raske resultatene av bruken av anabole steroider ga han et stort kikk:

– Gutta fikk jo stor respekt for meg og ga meg mange gode tilbakemeldinger. Jeg la jo også merke til at jentene begynte å se mer i min retning. Det gir jo en viss motivasjon og effekt det også.

Og med store muskler fulgte skyhøy selvtillit:

– Jeg ble så høy på meg selv at det føltes som jeg kunne gå ut i veien for å stoppe en buss med hånden.

Jeg ble så høy på meg selv at det føltes som om jeg kunne gå ut i veien for å stoppe en buss med hånden!

Morten Heierdal, tidligere doper

Politiet trapper opp kampen

Mange unge gjør som Morten Heierdal gjorde: Tar en helsefarlig og ulovlig snarvei for oppnå drømmekroppen.

Nå tar politiet i fire Hordalands-kommuner nye grep for å forebygge at ungdommer brukar dopingmidler. I jakten på store muskler blir nemlig de alvorlige bivirkningene mindre viktige for mange.

– Vi har et samarbeid med treningssentrene. De ønsker oss inn for å forebygge bruk av dopingmidler, sier politiførstebetjent Monica Mørk.

Straffbart å bruke dop

Connie Halvorsen

DOP ER UTBREDT: Spesielt blant ungdom er det mange som doper seg, sier Connie Halvorsen ved Stamina på Askøy.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Denne uken har politiet blant annet besøkt treningssentre på Askøy.

Før var det kjøp og salg av dopingmidler som var ulovlig. Nå er også bruken straffbar. Politiet tror at ikke alle har fått med seg dette. De blir ønsket velkommen av dem som trener.

– Dop er ganske utbredt blant ungdom mellom 16 og 18 år, sier daglig leder Connie Halvorsen ved treningssenteret Stamina. Dette er et generelt problem i bransjen.

Sluttet etter 10 år

Morten Heierdal jobber i dag for å hindre at ungdom begynner med doping. Han tror treningssentrene gjør rett når de samarbeider med politiet. Det er viktig at ungdommene kjenner til bivirkningene av dopet, mener han.

– Temperamentet mitt ble eksplosivt. Jeg merket veldig at jeg ble mistenksom på alt og alle rundt meg. Det aller mest skremmende var likevel empatien i meg som helt forsvant.

Heierdal var dopingmisbruker i ti år. For fire år siden var det nok:

Doping er som å skrive en kontrakt med djevelen selv!

Mortein Heierdal, tidligere doper

– Doping er som å skrive en kontrakt med djevelen selv. Han kommer og leverer den fine kroppen til deg, men han kommer også tilbake senere for å kreve inn renter og gjeld. Du må selv betale for det hele. Det som går opp skal ned igjen og det smeller skikkelig når du treffer bakken.