Sp søker samarbeid med Ap i Bergen – venstresiden kan sikre flertall i flere retninger

BERGEN (NRK): Bompengepartiet nesten like store som Ap i landets nest største by. Senterpartiet varsler at de søker samarbeid med venstresiden.

Ove Sverre Bjørdal og Skjælaaen

JOKER: Senterpartiet i Bergen ligger an til et historisk godt valg i Bergen. Nå vil de gå i samtaler med Arbeiderpartiet.

I Bergen viser stemmene fra valgnatten at byrådspartiene går kraftig tilbake sammenlignet med forrige valg. Verst går det utover Arbeiderpartiet, som ligger an til å miste halvparten av mandatene i bystyret.

Høyre ligger an til å få flest mandater i bystyret, men vil være avhengig av støtte fra både Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), Senterpartiet og Frp. I tillegg må enten Venstre eller KrF forplikte seg til et samarbeid med FNB om Høyre skal få flertall.

Tirsdag morgen bekrefter partileder Ove Sverre Bjørdal at Sp primært søker samarbeid med venstresiden.

Utgangspunktet er at vi vil gå inn i byråd. Det er naturlig at vi starter å snakke med kretsen rundt Arbeiderpartiet først, sier han.

Ove Sverre Bjørdal

SP-JOKER: Ove Sverre Bjørdal og Sp ligger an til å få tre mandater i Bergen. Han varsler valgkvelden at han ønsker å samarbeide med Arbeiderpartiet og venstresiden.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

FNB-Trym: – Formidabelt

Ap ligger an til 13 mandater. FNB er inne med 11 mandater, etter at de gikk ned to mandater i forhold til forhåndsstemmene.

Arbeiderpartiet ligger dermed an til å gå kraftig tilbake fra 37,8 prosent i 2015 til 19,7 prosent av forhåndsstemmene ved dette valget.

Det regjerende partiet i Bergen blir i så fall halvert, og blir omtrent like store som nykommerne i protestpartiet.

I vår viste målinger at hver fjerde bergenser ville stemt FNB ved valget. Når forhåndsstemmene er talt opp, har hver sjette velger stemt på partiet.

– Et formidabelt resultat, sier toppkandidat for FNB i Bergen, Trym Aafløy fra listen sin valgvake på First hotell Marin i Bergen sentrum.

Val 2019 Hordaland Trym Aafløy på FNBs valgvake på First Hotel Marin i Bergen

BRAKVALG: Partileder Trym Aafløy i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) ligger an til å bli like store som Arbeiderpartiet.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Sp kan bli joker: – Bybane-saken viktigst

Fremskrittspartiet (Frp) ligger også an til å miste tre mandater i bystyret og passeres dermed av Miljøpartiet de Grønne (MDG). Miljøpartiet gjør et byks i årets valg, og ligger an til å få syv mandater i bystyret, en økning på tre mandater.

Frem går også Rødt – fra to til fire mandater – og Senterpartiet, som for første gang i Bergens historie ligger an til å få fire mandater i bystyret.

Partitopp Ove Sverre Bjørdal har i hele valgkampen nektet å si hvilken side partiet vil støtte. De foreløpige tallene viser at Bjørdal og Senterpartiet kan sitte med nøkkelen til byrådsmakten.

– Den viktigste saken for oss er at Bybanen ikke går over Bryggen, sier Bjørdal fra partiets valgvake, uten å ville si noe om hvilken vei pendelen svinger.

Nå viser forhåndsstemmene at Senterpartiet har 4,5 prosents oppslutning. Det er bare 0,1 prosentpoeng bak Frps 4,6 prosent.

Når forhåndsstemmene er talt, ligger også Pensjonistpartiet (PP) an til å få ett mandat i bystyret.

Roger Valhammer klapper på Bergen Ap sin valgvake

FORNØYD: Roger Valhammer er fornøyd til tross for at partiet er halvert siden forrige kommunevalg. – Vi er fornøyd med at prognosene viser høyere tall enn de siste målingene, sier han til NRK.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Byrådspartiene kraftig tilbake

Det sittende byrådet med Ap, KrF og Venstre gikk alle til valg på å fortsette byrådssamarbeidet. Forhåndsstemmene viser derimot at velgerne ønsker noe annet.

Både KrF og Venstre ligger an til å miste to mandater, og byrådspartiene sitter igjen med fattige 17 mandater i bystyret dersom forhåndsstemmene er representative. Det kreves minst 34 mandater for å få flertall.

Valgeksperter og politiske kommentatorer har klødd seg i hodet over hvordan makten i Bergen skal fordeles. For at Arbeiderpartiet og byrådsleder Roger Valhammer skal kunne fortsette, må det et regnbuesamarbeid på tvers av venstresiden og sentrum til for å få flertall.

Dersom Ap får støtte fra Rødt, SV, Sp, MDG, Venstre og KrF, stabler de på bena et flertall med 36 mandater. Høyre, Frp, FNB og PP får 31 mandater.

Dersom Senterpartiet, med sine per nå tre mandater, derimot velger å samarbeide med høyresiden, kan det bli Harald Victor Hove som inntar byrådslederkontoret i løpet av høsten.