Hopp til innhold

«Send meg pengene i morgen, ellers begynner huset å brenne»

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Politiet mener Donatas Lukosevicius forsøkte å true til seg penger fra Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, ved å sende en rekke truende meldinger under fiktive navn.

Donatas Lukosevicius i retten

TILTALT: Donatas Lukosevicius er tiltalt for drap på Monika Sviglinskaja (8), grovt tyveri og trusler. Han har erklært seg ikke skyldig på alle punktene. I retten tirsdag leste aktor opp flere av trusselmeldingene påtalemyndigheten mener Lukosevicius har sendt Kristina Sviglinskaja.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

«Leken er over. Vil dere ha krig, skal dere få det. (...) Send meg pengene i morgen, eller så begynner huset å brenne.»

Politiet mener Donatas Lukosevicius, som er tiltalt for drap på Monika Sviglinskaja (8), sendte meldingen til seg selv og samboeren Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, under dekke av et fiktivt navn.

Den, ifølge politiet, fiktive personen skrev gjennom flere Facebook-meldinger til Kristina at hun skyldte ham 38.000 kroner og krevde at hun skal betale ham tilbake.

Meldingene om de 38.000 kronene skal ha blitt sendt i perioden juni-oktober 2011, med et opphold på sensommeren. Lukosevicius og Kristina Sviglinskaja var samboere i om lag et halvt år frem til oktober 2011.

Kristina Sviglinskaja i retten

RISTET PÅ HODET: Kristina Sviglinskaja ristet flere ganger på hodet under den tiltaltes forklaring. Kristina skal forklare seg senere i rettssaken.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

«Meldingene tar slutt når jeg får pengene»

Ifølge meldingene som leses opp i retten, svarte Kristina at hun ikke kjente til gjelden hun ble truet med, og at hun ikke visste hvem hun skulle skylde penger. Men meldingene fortsatte å komme, og truslene økte.

«Dere trodde dere skulle vri og lure dere unna, men dere tok feil. Meldingene tar slutt når jeg får pengene. (...) Enten sender dere penger, eller så begynner det å brenne,» skrev personen, som også truet med hevn dersom de gikk til politiet med meldingene.

Personen skrev også informasjon som aktor Benedicte Hordnes påpeker at kun få kunne vite om. Hordnes viser blant annet til at moren til Kristina besøkte dem og bodde hos dem på sensommeren 2011, og at personen som sendte truende meldinger, kjente til når moren skulle tilbake til Litauen.

«Du trodde du kunne lure deg unna, men du tok feil. Du ba om problemer, så nå skal du få det,» skrev personen og fortsatte: «Moren din må ha lykke til med reisen til Litauen neste søndag. Billettene er allerede avbestilt. Dette er bare begynnelsen på problemene du får hvis du ikke betaler meg pengene.»

– Den som skriver her må vite ganske mange detaljer om dere. Har du noen kommentar til det?, spurte aktor.

Tiltalte gjentok bare at det ikke er han som har skrevet meldingene. Ellers hadde han ikke noe å si til meldingene påtalemyndigheten mener han har skrevet.

– Ingen kommentar. Neste spørsmål.

På et tidspunkt hisset også tiltalte seg opp over de detaljerte spørsmålene fra aktor, og repliserte:

– Aktor, du er virkelig dum! Hvorfor kan du ikke skjønne at jeg ikke kan svare på om jeg har skrevet disse meldingene.

Aktor Benedicte Hordnes sier til NRK at dette er «noe den tiltalte velger å gjøre», men vil ikke utdype nærmere.

Gåte før Monikas død

Donatas Lukosevicius er foruten å være tiltalt for drap på Monika (8) i november 2011, tiltalt for å ha sendt flere truende meldinger og eposter til Kristina fra fiktive profiler.

En av epostene med truende innhold ble sendt 11. oktober 2011, dagen før han flyttet ut av leiligheten til Kristina. På det tidspunktet mistenkte Kristina at det var han som sto bak truslene.

I mailen, som er knyttet til de tidligere utvekslingene om penger, heter det blant annet: «Jeg vet at du kommer til å løpe til purken nå». Mailen avsluttes med en gåte: «Lev vel, og prøv å huske en gåte; Hvem? For hva? Hvorfor? Til hvem? (...) Tenk på det hver dag, og når du vet svaret, vet du HVEM, og da skjønner du hvorfor».

En drøy måned senere ble Monika Sviglinskaja funnet død. Aktor Benedicte Hordnes ønsker ikke å kommentere om man kobler gåten direkte til Monikas død, men bekrefter overfor NRK at politiet mener det er tiltalte som har sendt mailene.

– Politiet har etterforsket dette, og ut ifra elektroniske spor kommet til at det er tiltalte som har sendt disse truslene, sier Hordnes.

Forsvarer Aasmund Sandland forlot onsdag retten uten å ville kommentere den tiltaltes forklaring.

Bilde av en av epostene med truende innhold aktor mener Donatas Lukosevicius har sendt Kristina

EPOST: Denne eposten fikk Kristina Sviglinskaja dagen før Donatas Lukosevicius flyttet ut. På det tidspunktet mistenkte hun at det var han som hadde sendt henne truende meldinger.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Fikk trusler fra egen epost-konto

Ifølge aktor Benedicte Hordnes ble noen av truslene Kristina mottok, sendt fra hennes egen epostkonto og må således være sendt av noen som kjente innloggingspassordet hennes.

Aktor har i retten lagt frem over 30 e-postkontoer og profiler på sosiale medier politiet knytter til Lukosevicius.

Han har vedgått å stå bak noen av dem, men benekter å ha sendt trusler til sin tidligere samboer.

Han bekreftet også at han hadde kjennskap til Kristinas passord da de var sammen.

Aktor og politiadvokatene i retten

AKTORAT: Aktor Benedicte Hordnes, etterforskningsleder Sigurd Børven (tv) og Kripos' etterforskningsleder Tor Kallmyr under andre dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

«Ødela livet mitt»

Aktor Hordnes spurte flere ganger hvordan meldingene påvirket forholdet mellom den tiltalte og Kristina Sviglinskaja. I sitt innledningsforedrag sa aktor at en konfrontasjon om meldingene var en medvirkende årsak til av Lukosevicius flyttet ut fra leiligheten der moren og Monika bodde oktober 2011.

Rundt en måned senere ble Monika funnet død. Dagen etter at Monika døde, 15. november, sa den tiltalte i avhør at personen som hadde sendt trusler «ødela livet» hans.

«Den som gjorde det må ha vært en veldig sterk person, da han klarte å skape en situasjon der vitnet (tiltalte, journ.anm.) og Kristina ikke trodde på hverandre lenger. Dette var den direkte årsaken til at det ble slutt mellom dem», leser aktor fra avhøret med tiltalte.

I retten tirsdag ville ikke den tiltalte være med på at meldingene og truslene var en årsak til at forholdet tok slutt.

– Jeg vet ikke hvem som skrev disse meldingene, fordi jeg er ikke interessert i det. Det har ikke gitt meg noen hodepine, sier Lukosevicius i retten.

Tiltalte i Monika-saken i retten

FORKLARER SEG: Donatas Lukosevicius har forklart seg i rettssalen i Nordhordland tingrett hele rettsdagen tirsdag.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Tiltalte beskrev pengeproblemer

Da Lukosevicius forklarte seg tidligere i dag, beskrev han forholdet til Kristina Sviglinskaja som varmt og hyggelig innledningsvis, men at det hadde blitt dårligere sommeren 2011 etter at Kristina og datteren hadde vært alene på sommerferie.

Han sa i sin forklaring at de problemene han og Kristina hadde hatt i forholdet, var knyttet til penger.

– De eneste problemene vi hadde, handlet om penger. Jeg er ikke opptatt av penger. Min største feil var nok at jeg ikke forsto hvilket ansvar man har når man blir sammen med noen med barn. Da blir man en del av en familie, og det medfører jo ansvar, sa Lukosevicius, om også opplyste at han hadde hatt sorte jobboppdrag, som husmaling, på den tiden han ble samboer med Kristina.

Monika leilighet

HJEMMET: Tirsdag ble renholdet i Kristina og Monikas leilighet på Berge i Sund tema i retten. Bildet er tatt fra entreen. Kjøkkenet er til høyre, stuen og barnerommet til venstre, mens pil nummer 3 peker inn mot gangen der åtteåringen ble funnet død.

Foto: Politiet

Endret forklaring om rengjøring

Aktor Benedicte Hordnes har tirsdag brukt mye tid på å spørre drapstiltalte Donatas Lukosevicius om rengjøringsrutinene da han var samboer med Monikas mor, Kristina Sviglinskaja i om lag et halvt år.

Lukosevicius flyttet ut av boligen rundt en måned før Monika døde.

Etterforskningen har påvist Lukosevicius' DNA på Monikas døde kropp.

Sentralt i saken står spørsmålet om hvorvidt tiltaltes DNA som ble funnet på Monika, er fra den dagen hun døde. Lukosevicius mener hans DNA må ha «hengt igjen» i leiligheten fra den tiden han bodde der, og at det har smittet over på Monika via gjenstander han hadde brukt.

Britiske DNA-eksperter har konkludert med at det er mer sannsynlig at tiltaltes DNA er overført til Monika gjennom direkte kontakt, ikke såkalt sekundærkontakt.

Da tiltalte tirsdag ble konfrontert med at han i avhør har beskrevet Kristina Sviglinskaja som en «altfor pedantisk» husvasker, og fortalte at hun vasket leiligheten grundig en dag i uken, endret han det i sin forklaring i retten.

– Jeg tenkte det da, men det gjør jeg ikke i dag. Nå har jeg jo sett folk som bruker to-tre dager på å rydde leiligheten sin, sa 34-åringen i retten i dag.

Han avviste også at både gulv, vegger og tak ble vasket når det var rengjøring i leiligheten, noe han har opplyst i avhør.

Lukosevicius benektet også at Monika alltid vasket hendene etter å ha vært på toalettet, som han også tidligere har sagt i avhør.