Disse må du ligge langt unna

Gjør du overtramp mot fiskemåken og reiret dens, kan du regne ende med kraftige bøter. – Reir med egg er totalfredet, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Måke

FREDET: Måker og eggene deres er fredet i hekkeperioden, uansett hvor irriterende de måtte være å ha i nærheten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lars Ågren

ANMELDER: Lars Ågren i NOF mener overtrampene mot måkene er alvorlige.

Foto: Privat

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har nylig anmeldt fire tilfeller av fjerning av måkereir i Bergen.

Fuglen står på den såkalte «rødlisten» og regnes som truet, og bestanden har gått kraftig ned langs kysten sør for Stadt de siste årene.

– Må gjøre tiltak før hekkesesongen

– Derfor ser vi svært alvorlig på overtramp mot måker og reirene deres. Vi har selvsagt forståelse for at det kan være plagsomt å ha et måkereir i nærheten, men da bør man heller gjøre tiltak før hekkesesongen for å hindre at måkene slår seg ned akkurat der, sier leder i NOF Hordaland, Lars Ågren.

Foreningen har fått inn bilder og beskrivelser av reir som blir fjernet på Minde, i Åsane og Fyllingsdalen i Bergen.

Alle stedene skal reir med egg har blitt plukket opp og lagt i søppelsekker, mens vettskremte måker fånyttes prøvde å stoppe gjerningsmennene.

– Fugler har krav på fred i hekkeperioden. De hører like mye til i naturen som alle andre. Dessuten lager folk seg bare mer problemer. Måkene er stedbundne og kommer tilbake for å legge egg på nytt. Dermed ender man opp med dobbel hekkeperiode, sier Ågren.

Tror fjerning skyldes uvitenhet

Ole Bjørn Mevatne

ETTERFORSKER: Ole Bjørn Mevatne og de øvrige på økonomiavsnittet på Bergen sentrum politistasjon håndterer faunakriminalitet.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Faunakriminalitet etterforskes av økonomiseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon. Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier det ikke er ofte politiet har slike saker på bordet, men understreker alvorligheten i fjerning av reir med egg.

– Hekkende fugler og eggene deres er beskyttet av Viltloven. Slike forhold straffes normalt med bøter. I svært alvorlige tilfeller kan det være aktuelt å reise tiltale, sier Mevatne.

Han tror overtramp mot måker og andre fugler som er til sjenanse ofte skyldes uvitenhet. Det samme gjør Lars Ågren i NOF.

– Mange vet nok ikke at det er ulovlig å fjerne reir med egg. Uansett er dette veldig triste saker. Vi er veldig takknemlige for at folk melder fra til oss når de oppdager slik faunakriminalitet, sier han.