Disse flyplassene bør du unngå

Har du tenkt deg til London, bør du velge flyplass med omhu hvis du vil unngå store forsinkelser. Les verstinglisten for hele Europa her!

Heathrow

VANLIG SYN: Slik ser ofte ut på Heathrow i London. Ifølge en fersk undersøkelse er dette Europas verste flyplass, med tanke på forsinkelser.

Foto: DAVE CAULKIN / AP

I første kvartal av 2008 var 22,4 prosent av alle flyavgangene i Europa forsinket i mer enn 15 minutter. Det er en stigning på nesten to prosentpoeng i forhold til samme periode i 2007, viser ferske tall fra The Association of European Airlines (AEA). Undersøkelsen tar kun for seg de største flyplassene i Europa.

- Norske flyplasser har gode tall

Til sammenlikning var kun 17 prosent av avgangene fra Bergen Lufthavn Flesland forsinket i enn 15 minutter i samme periode – et tall som i utgangspunktet ville gitt bestemannspremie på listen under.

Men flyplassjef Dag Aksnes i Avinor tar den tilsynelatende seieren med stor fatning.

- Jeg vil ikke utrope Flesland til Europas beste flyplass, ettersom denne undersøkelsen nok tar for seg de flyplassene i Europa med mest trafikk. Men vi er veldig godt fornøyde med tallene våre både for punktlighet og regularitet, sier Aksnes til nrkhordaland.no.

I første kvartal var Flesland oppe i 97 prosents regularitet, tallet som viser hvor mange av flyene som faktisk kommer på vingene. Ifølge Aksnes er måltallet for Flesland og de øvrige norske flyplassene 98 prosents regularitet, og en punktlighet på over 85 prosent.

- Det har vi også lagt på de siste årene. På norske flyplasser kommer du stort sett av gårde når du skal, sier Aksnes.

Verst og best - sjekk listen!

Slik er det dessverre ikke alle steder. Har du tenkt deg ut i Europa, kan det være vel verdt å studere listen over før du booker turen.

(Saken fortsetter under bildet)

Bergen Lufthavn Flesland

KOMMER GODT UT: Bergen Lufthavn Flesland ville toppet listen over de mest punktlige flyplassene i Europa, dersom den var med i AEA-undersøkelsen.

Foto: Sannum, Tore / Scanpix

Flyplassene med flest forsinkelser:

London (Heathrow) – 44,1 % av avgangene
Dublin – 33,0 % av avgangene
Helsinki – 29,2 % av avgangene
Geneve – 27,3 % av avgangene
Frankfurt – 27,2 % av avgangene
København – 26,0 % av avgangene
Amsterdam – 25,7 % av avgangene
Manchester – 25,0 % av avgangene
Paris (Charles De Gaulle) – 24,2 % av avgangene
Stockholm – 23,2 % av avgangene

Flyplassene med færrest forsinkelser:

München – 17,6 % av avgangene
Wien – 17,9 % av avgangene
Larnaca – 17,9 % av avgangene
Düsseldorf – 18,0 % av avgangene
Istanbul – 18,3 % av avgangene
Barcelona – 18,8 % av avgangene
Paris (Orly) – 19,2 % av avgangene
London (Gatwick) – 19,5 % av avgangene
Milano (Malpensa) – 19,8 % av avgangene
Lisboa – 20,4 % av avgangene

- Reis tidlig på morgenen!

Du kan selvsagt aldri gardere deg mot å oppleve forsinkelser. Men amerikanske Forbes Magazine har utarbeidet noen gode råd som visstnok reduserer sjansen betraktelig. Rådene er basert på tall fra US Department of Transportation.

Det smarteste er å ta et av de første morgenflyene. 86,2 prosent av amerikanske fly som har forventet ankomst mellom klokken 7 og 8, lander i rett tid. Forklaringen er at det er mindre trafikk både i luftrommet og på flyplassen enn senere på dagen. Tilsvarende bør du unngå å fly på ettermiddagen hvis du kan.

Men har du bestilt tur med flyselskapet Sterling, ser det helsvart ut. Selskapet er nemlig konkurs. Les mer om konsekvensene her.