Disse batteriene stengte hele gjenvinningsanlegget

Én ble fraktet til sykehus og to til legevakt etter brannen på gjenvinningsanlegg i Lindås. Det ble opprettet en sikkerhetssone på 300 meter, av frykt for farlig gass og røyk.

Batterier gjenvinningsanlegg Lindås

SMÅ BATTERIER: Disse batteriene var kilden til brannen som førte til at store styrker ble sendt ut, tre menn ble sendt til sykehus og legevakt, og gjenvinningsanlegget ble stengt i en time.

Foto: Politiet

Gjenvinningsanlegget til NGIR i Kjevikdalen i Lindås ble i 12-tiden tirsdag stengt grunnet brann.

– Det brøt ut brann i litiumbatterier på anlegget, opplyste vaktkommandør Helge Lund ved 110-sentralen i Hordaland.

Meldingen om brannen kom inn klokken 11.45. Brannvesenet begynte slukkingsarbeidet klokken 12.13, men klokken 12.32 ble mannskapene beordret bort fra stedet grunnet fare for giftig røyk eller gass fra batteriene.

Lund forteller at batteriene inneholder såkalt flussyre, samme stoff som det var snakk om da det brant og eksploderte i en ferge i Kvinnherad 10. oktober.

Kjemikaliedykkerne fra Bergen Brannvesen som rykket ut da, gikk i 13.15-tiden til aksjon ved gjenvinningsanlegget i Lindås, opplyser Lund.

Klokken 13.32 meldte kjemikaliedykkerne at området som brant var kontrollert, uten at det ble utslag for flussyre på måleapparatene deres, og gjenvinningsanlegget gjenåpnet.

Brann gjenvinningsstasjon NGIR Lindås

STOR UTRYKNING: Politi og brannvesen på stedet.

Foto: Leif Rune Løland / NRK
Batteribrann gjenvinningsanlegg Lindås NRK

BATTERIBRANN: Brannmannskaper undersøker anlegget.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Tre menn fikk helsehjelp

Faren knyttet til røyken og gassen gjorde at anlegget ble stengt.

– Det ble opprettet en sikkerhetssone på 300 meter. Alle ble evakuert, sier politiets operasjonsleder Tatjana Knappen.

Nødetatene frykter at tre menn som var på anlegget har pustet inn farlig røyk eller gass. Én av dem ble fraktet til Haukeland universitetssjukehus, og to til lokal legevakt.

– Selv om kjemikaliedykkerne ikke påviste flussyre når de målte ved brannstedet, kan det ha kommet avgasser som inneholdt dette mens det brant, forteller Lund.

Batteribrann på NGIR i Kjevikdalen i Lindås

STENGT: Anlegget ble evakuert etter brannen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Små batterier – ingen skal være skadde

Politiet og brannvesenet forteller at det er en «mindre enhet» som har brent.

– Det kan se ut som om det er en barneleke eller et apparat av noe slag som har hatt batterier i seg. Det er helt forkullet, forteller operasjonsleder Knappen.

Bilder av batteriene NRK har fått tilsendt av politiet tirsdag ettermiddag viser at det var flere mindre, vanlige batterier det brant i.

– Batteriene lå i en bøtte da de selvantente. Det ble utviklet gass og røyk, og for å være på den sikre siden gjennomførte vi en evakuering, sier lensmann i Nordhordland, Kjell Idar Vangberg, til NRK.

Han sier politiet ikke har fått opplysninger om at det er påvist skader på noen av de tre personene som fikk helsehjelp.

– De ble rutinemessig undersøkt fordi de kunne ha pustet inn gass eller røyk, sier Vangberg.

Batterier gjenvinningsanlegg Lindås
Foto: Politiet
Laster kart, vennligst vent...

BRANN: Det brøt ut brann i selskapet NGIR sitt gjenvinningsanlegg i Lindåsvegen.