Hopp til innhold

Dio lover masse nytt

Det kommer nye plater fra både solobandet og Black Sabbath, skal man tro godt voksne Ronnie James Dio. Og trolig spiller han en flett ny låt live i Bergen!

Ronnie James Dio

TIL BERGEN FØR JUL: Ronnie James Dio, her på scenen i Oslo Spektrum med Black Sabbath/Heaven & Hell, stiller med solobandet Dio i Peer Gynt-salen lørdag 5. desember.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

67 er ikke lenger noen alder i rock & roll. Men der mange aldrende rockere trapper ned og kjører safe, er amerikaneren med den dramatiske røsten aktiv som aldri før. I øyeblikket holder han på med to forskjellige band.

Spiller ny «Magica»-låt

Ronald James Padavona, som han egentlig heter, har gjort stor sukses med sin tredje periode i Black Sabbath, eller Heaven & Hell som de kaller seg nå. I april kom det kritikerroste albumet «The Devil You Know», og 4. juni besøkte gjengen Oslo Spektrum. Men bandet ble en tid senere tvunget til å ta en ufrivillig pause, fordi gitarist Tony Iommi måtte opereres i hånden.

Doug Aldrich i Whitesnake i Arenum i Bergen

STEPPER INN: Whitesnakes Doug Aldrich tar over for gitarist Craig Goldy, som turnerer med Budgie.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

LES OGSÅ: Trolig over og ut for Black Sabbath

I mellomtiden har vokalisten blåst liv igjen i solobandet Dio, som besøker Peer Gynt-salen i Bergen lørdag 5. desember. Selv om gruppen ikke har gitt ut nytt materiale siden «Master Of The Moon» i 2004, holder hardrocklegenden åpen for å servere fansen noe nytt. Dio bekrefter i et intervju med nettstedet Ultimate Guitar at han jobber med del to og tre av triologien «Magica», som ble startet i 2000, og at syv-åtte låter allerede er klare.

En av disse, «Electra», vil trolig bli spilt live allerede nå. Ellers blir det bare klassikere, både fra Dio- og Rainbow-tiden.

- Rainbow-sangene er strålende, og fansen gjør det de kan for å holde dem i live. Samtidig vil de låtene aldri bli gjort skikkelig med mindre det er jeg som synger dem. Når det gjelder Sabbath, så har jeg turnert så mye med Heaven & Hell at det kan være greit å holde de sangene adskilt fra resten. Skulle vi først spille en Sabbath-låt, så ville det vært en som Heaven & Hell aldri har spilt live, sier Dio til nettstedet.

LES OGSÅ: Glade mørkemenn gleder seg

Låner Whitesnake-gitarist

Gitarist Craig Goldy står over turnéen, på grunn av forpliktelser overfor bandet Budgie. Hans erstatter blir Doug Aldrich, som besøkte Bergen tidligere i år med Whitesnake. Han er ledig fordi vokalist David Coverdale sliter med stemmen og har fått legeordre om å ta pause fra turnering inntil videre.

Ronnie James Dio var på Hell Bluesfestival i 2002.

NORGESVENN: Ronnie James Dio har besøkt Norge hyppig de siste årene. Her på Hell Bluesfestival i 2002.

Foto: Jørn Gjersøe. / NRK

I tillegg til de to varslede «Magica»-platene, sier Ronnie James Dio at han har godt håp om å spille inn flere album med Heaven & Hell.

- Vi kommer godt overens, og har ingen planer om å gi oss. Når Tonys hånd er bra igjen, ser jeg for meg at vi kommer sammen igjen og skriver nye låter. Men jeg antar vi kommer til å dra ut på turné igjen før det blir noen ny plate, sier Dio.

Vokalistens tredje store prosjekt for tiden, er Dios selvbiografi. Foreløpig er kun en tredjedel skrevet, men 67-åringen lover å gjøre den ferdig så snart han har tid. Dio er en av ytterst få rockestjerner som er kjent for å ikke lefle med rusmidler, men det skal likevel være mye bra lesestoff i vente. Blant annet om to brudd med Black Sabbath, avskjeden med gitarist Vivian Campbell og bruddet med Deep Purple-legenden Ritchie Blackmore i Rainbow i 1979.

- Lever bare én gang

- Mitt musikalske liv begynte da jeg var fem år, og jeg forteller hele historien gjennom anekdoter og erfaringer som folk flest ikke har hørt før. Jeg kommer ikke til å skrive en bok som sier «han er en kødd», «han går på stoff» eller «han er en fyllik». Det kunne jeg aldri ha gjort. Jeg vil bare fortelle om livet mitt, gjennom å dele erfaringene jeg har gjort sammen med andre, sier Dio.

Når det gjelder hans egen livsstil, påstår han å ikke være noen fanatiker. Han innrømmer blant annet å ha et avslappet forhold til alkohol.

- Men jeg har lagt unna rusmidler som roter med hodet ditt. Jeg ligger unna folk som driver med sånt også. Man lever bare én gang. Hvorfor kaste bort livet på sånt tull?